Vremeplov
Sada čitate
27. avgust: Mariner 2

Mariner 2 je sonda koju je NASA lansirala u svemir 27. avgusta 1962. godine. On je prva međuplanetarna letelica koja je uspešno obavila svoju misiju. Cilj misije bio je da letelica dođe do Venere i ispita njenu atmosferu, magnetno polje, naelektrisane čestice okruženja i masu.

Mariner 2 je oblika šestougaone prizme koja sadrži šest magnezijumskih kućišta u kojima se nalazi oprema specijalizovana za naučne eksperimente, komunikaciju, kodiranje podataka, računanje, kontrolu snage, baterije i slično. Sistem za napajanje se sastoji iz dva ”krila” na kojima se nalaze solarne ćelije. One napajaju sistem direktno, ili pune baterije koje se nalaze u letelici.

Sonda je, približivši se Veneri, uspela da prva izmeri temperaturu njene atmosfere koja iznosi oko 500 stepeni Celzijusa, a na Zemlju je poslala i mnoge nove informacije o međuplanetarnom prostoru. Nakon što je obavila svoju glavnu misiju, letelica je nastavila sa istraživanjem Venere i njene okoline do 1963. godine kada je izgubljen kontakt.

Izvor: Elementarijum – Dnevni teleskop

O autoru
Elementarijum
Elementarijum je naučno popularni portal Centra za promociju nauke.