Zanimljivosti
Sada čitate
Jubilarni 50. Super boul u znaku tehničkih dostignuća

Svejedno da li ste ljubitelj američkog fudbala ili baš i ne kapirate čemu tolika frka oko jurcanja za jajastom loptom koja se tokom igre vrlo retko uopšte i šutira nogom, nije vam moglo promaći da se večeras održava jubilarni 50. Super boul. U pitanju je nesumnjivo najveći sportski događaj u SAD, a njime se označava kraj još jedne sezone u ovoj popularnoj igri.

Super boul je odavno prerastao okvire sportskog takmičenja, a od količine novca koji se „provrti“ u tom jednom događaju zaista može da vas zaboli glava. Očekuje se da će za stvari vezane za ovo 50. finale Amerikanci potrošiti čitavih 15 milijardi dolara, što i nije toliko nerealno kada se ima u vidu da cena pola minute televizijske reklame u pauzi utakmice iznosi 5 miliona dolara.

superbowl50

Mi ovde, naravno, nećemo pričati o sportu i finansijama već o tehnološkim čudima koje tradicionalno prate ovaj spektakl.

Krenimo od opreme koju će večeras angažovati CBS i ESPN. Na i oko stadiona biće angažovano 256 mikrofona za snimanje zvuka i preko 100 kamera za snimanje slike. Na ovom Super boulu će po prvi put biti korišćene Pylon kamere i to 16 komada raspoređenih po pilonima na krajevima zona (ko razume, shvatiće). Biće angažovane i 5K kamere, kao i EyeVision 360 sistem za snimanje u 360 stepeni, tako da se dobije utisak kao iz filma Matriks. Tu su i 3 sistema kamera za snimanje iz ptičije perspektive, a ekipe uređivati snimke u 11 Avidovih apartmana za montažu u realnom vremenu.

Pylon kamera

Pylon kamera

 

Gledaoci na stadionu imaće pristup bežičnom internetu, a ove godine je za Wi-Fi pristup zadužen HP koji je obezbedio 1.300 802.11ac pristupnih tačaka koje će morati da se izbore sa 70 hiljada gledalaca. Prošle godine je tokom događaja (namerno kažemo događaj, a ne utakmica pošto ovo prevazilati te okvire) ostvaren prenos podataka od oko 6 terabajta, a očekuje se da će ove godine internet saobraćaj biti duplo veći.

Ceo spektakl će moći da se prati preko svih mogućih društvenih mreža, a na samom stadionu gledaoci će akciju moći da prate na dva ogromna video ekrana, visine 48 i širine 200 metara. Uz to je po različitim zonama postavljeno dodatne 2.000 LCD televizora. I virtuelna realnost će biti prisutna na Super boulu. Doduše, još neće moći da se kroz VR prati utakmica, ali oni koju dođu u Fan Energy zonu u centru San Franciska moći će da dožive fudbalski trening kroz „oči“ kvoterbeka.

Zanimljivo je da se ovogodišnji Super boul održava na stadionu koji se nalazi u srcu Silicijumske doline – Levi’s stadion je lociran u Santa Klari – tako da je tehnološki hajp još izraženiji nego na prethodnim finalima.

Ako vas zanima da pogledate kako će izgledati 50. Super boul prenos počinje pola sata posle ponoći (8.2. u 00.30h) po našem vremenu.