Popularno
Indeks popularnosti
SORTIRAJTE
Nauka
Najnoviji
 
Pročitajte više
17. jula 2017.

Izazovi u oblasti istraživačke etike

U Briselu će se 18. i 19. septembra održati finalna konferencija evropskog FP7 projekta SATORI, koji ima cilj da unapredi prakse i standarde u oblasti etičke procene istraživanja i tehnoloških inovacija. Centar za promociju nauke, jedan od partnera na projektu, zadužen je za organizaciju ovog događaja i diseminaciju rezultata.

U saradnji sa drugim partnerima CPN će organizovati konferenciju na kojoj će biti predstavljeni rezultati projekta SATORI, a ujedno će okupiti vodeće eksperte u ovoj oblasti, koji će biti u prilici da diskutuju o trenutnoj situaciji, ali i budućim trendovima kada je reč o etičkoj proceni istraživanja i tehnoloških inovacija.

Na konferenciji će se, [...]

10
 
Pročitajte više
15. jula 2017.

Osniva se naučna fondacija Zapadnog Balkana

U utorak, 12. jula, u Trstu, na Samitu Zapadnog Balkana sastali su se predstavnici zemalja Evropske unije i regiona i potpisali dokument o osnivanju Naučne fondacije Zapadnog Balkana (Western Balkan Research Foundation), koja bi finansirala najbolje naučnike u regionu.

Fondacija bi, pre svega, dodeljivala grantove mladim naučnicima Zapadnog Balkana koji žele da osnuju vrhunske timove i laboratorije u ovoj regiji. Osim toga, Fondacija bi razvila program finansiranja koji bi pospešio mobilnost naučnika i omogućio saradnju istraživača sa Zapadnog Balkana sa kolegama iz Evrope.

Ovu ideju pokrenula je Angela Merkel 2015. godine na Konferenciji Zapadnog Balkana u okviru [...]

6
 
Pročitajte više
12. jula 2017.

Lučenje serotonina i pojava autizma

Naučnici sa RIKEN Brain Science instituta u Japanu povezali su pojavu poremećaja iz spektra autizma sa ranim deficitima u lučenju hormona serotonina. Eksperimenti na miševima su pokazali da serotonergična aktivnost u mozgu autističnih miševa povećava njihovu socijabilnost.

Serotonin, hormon koga luči nekoliko stotina hiljada neurona srednjeg mozga, naziva se ponekad i hormonom sreće. Od količine ovog hormona u krvi zavisiće naše raspoloženje i to kako se osećamo. Kod depresivnih pacijenata se redovno primećuje pad u nivou serotonina, zbog čega se u njihovo lečenje uključuju posebni lekovi koji sprečavaju prestanak dejstva ovog hormona. Njegovo lučenje nam omogućava i dobar [...]

7
 
Pročitajte više
11. jula 2017.

Dan nauke 2017.

U ponedeljak, 10. jula 2017. godine, sedmi put je obeležen Dan nauke, praznik koji je proglašen uredbom Vlade Srbije iz 2010. godine, na dan rođenja Nikole Tesle. Kao i prethodne godine, obeležavanje Dana nauke je, pored manifestacija koje je u Beogradu organizovao Centar za promociju nauke, bilo organizovano i u Naučnim klubovima širom Srbije.

Dan nauke je u 11 sati ujutru svečano otvorio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, zajedno sa dr Sašom Stojanovićem, pomoćnikom ministra za tehnološki razvoj, transfer tehnologija i inovacioni sistem, i dr Jovanom Trifunovićem, v.d. direktorom Centra za promociju nauke, na Adi Ciganliji u Beogradu, u blizini [...]

9
Vremeplov
 
21. jul: Žan Pikar
Više
Najnoviji video
 
Prva ENTER konferencija
 
Tajmlajn vikend magazin broj 6
 
Tajmlajn vikend magazin broj 5
Oglasi
Facebook
Najave događaja
 
Elementi 9 za vrele letnje dane
 
DIGITAL DAY 2017 – Digital je osnova, a ne dodatak poslovanja
 
Novi program na ENTER konferenciji
Oglasi
Najnoviji članci