Popularno
Indeks popularnosti
SORTIRAJTE
Povratak u budućnost
Najnoviji
 
Pročitajte više
4. januara 2013.

Osetite budućnost – inovacije koje će promeniti svet u narednih 5 godina

Svakog decembra kompanija IBM predstavlja svojih 5 u 5 – pet predviđanja tehnoloških inovacija koje će promeniti način na koji radimo, živimo i zabavljamo se u narednih pet godina. Te ideje dolaze od hiljada biologa, inženjera, matematičara i medicinara koji rade u IBM-ovim istraživačkim laboratorijama širom sveta, po čemu je ova kompanija prepoznata kao jedan od globalnih tehnoloških lidera.

Na kraju 2012. IBM je predstavio pet inovacija koje će računarima omogućiti da imitiraju i prošire naša čula pomažući nam da postanemo još svesniji i još produktivniji. Svedoci smo rađanja mašina koje osećaju, kao što je recimo slučaj sa kolima koja se sama parkiraju, a budućnost nam [...]

43
 
Pročitajte više
27. decembra 2012.

Naučna-fantastika koja postaje stvarnost

Za svakog ko voli da čita knjige ili gleda filmove i serije iz domena naučne-fantastike normalno je da se pre ili kasnije zapita šta je od toga ostvarivo i kada će postati deo svakodnevnog života. A ako se nešto od naučno-fantastičnih ideja ostvari, ne u dalekoj budućnosti, već za našeg života uzbuđenje je tim veće. Discovery News objavio je članak koji se upravo bavi time – stvarima koje su zakoračile iz naučne-fantastike i postale (ili su na putu da postanu) stvarnost.

Ovakve teme obično ne mogu da prođu, a da se ne pomenu dva velika vizionara Artur Klark (Arthur C. Clarke) i Isak Asimov (Isaac Asimov). Prvi, između ostalog, zbog svog koncepta geostacionarnih [...]

45
 
Pročitajte više
26. decembra 2012.

1982. – Računar kao ličnost godine

U decembru 1982. godine magazina Time, poznat po svojim godišnjim proglašenjima „Ličnosti godine“ po prvi put je tu titulu dodelio nečemu što nije ljudsko biće. Tako je pre tačno tri decenije „ličnost“ ili bolje rečeno „mašina godine“ postao računar zbog svog „najvećeg uticaja za dobro ili za zlo“. Tradicionalno „Ličnost godine“ koja se proglasi u decembru pojavi se na naslovnoj strani Time-a u januarskom izdanju odmah posle Nove godine. Tako je računar (uz, ipak, neizbežnog čoveka) „ukrasio“ naslovnu stranu Time-a 3. januara 1983.

U pratećem članku objašnjeni su razlozi za ovaj izbor. „Sam [...]

43
Vremeplov
 
16. februar: Prvi industrijski dijamant
Više
Najnoviji video
 
Ćirbasters 3.0: kad je tehnologija srela ćirilicu
 
Treća RSNOG i ISOC ION konferencija
 
Problemi i rešenja internet bezbednosti
Oglasi
Facebook
Najave događaja
 
Kit Devlin – The Math Guy – u Srbiji
 
„Ženske priče o IT-u“ – za studentkinje koje žele da kreiraju tehnologije budućnosti
 
WeAreDevelopers Kongres – 8.000 učesnika u maju u Beču
Oglasi
Najnoviji članci