Popularno
Indeks popularnosti
SORTIRAJTE
Vremeplov
Najnoviji
 
Pročitajte više
21. jula 2017.

21. jul: Žan Pikar

Na današnji dan 1620. godine rođen je francuski astronom Žan Pikar. On je prvi izmerio poluprečnik Zemlje uz minimalne greške u istraživanju koje je sproveo tokom 1669. i 1670. godine.

To je uradio tako što je izmerio jedan stepen geografske širine koristeći triangulaciju između trinaest trouglova između Pariza i Sordona (na severu Francuske). Njegova merenja su pokazala rezultat od 110,6 kilometara po stepenu geografske širine, što daje prečnik Zemljine kugle od 6328,9 kilometara. U odnosu na moderna merenja, Pikarova se razlikuju za samo 0,44 odsto. Korišćenjem njegovih tehnika merenja napravljene su moderne mape.

Pikar je poboljšljo i razne instrumente koje su [...]

5
 
Pročitajte više
3. juna 2017.

28. maj: Matijas Rust

Ovog 28. maja navršilo se tačno 30 godina kako je zapadni Nemac Matijas Rust, tada 19-godišnjak, preleteo sportskim avionom Cesna 172 od Helsinkija do Moskve i spustio se na centralni Crveni trg u glavnom gradu SSSR, prošavši neprimećeno kroz sovjetski vazdušni prostor.

Leteo je od Helsinkija ka Štokholmu da bi u odgovarajućem trenutku skrenuo na kurs direktno ka Moskvi, bez pokušaja da izbegava radare i PVO sisteme. Ubrzo nakon ulaska u vazdušni proctor SSSR-a primećen je na radarima i jedan avion sovjetskog vazduhoplovstva ga je presreo, ali su piloti greškom zaključili da se radi o prijateljskoj letilici i povukli se.

Plan leta (By [...]

18
 
Pročitajte više
12. aprila 2017.

12. april: Prvi čovek u svemiru

Pre tačno 56 godina, 12. aprila 1961. godine, Jurij Gagarin je zvanično postao prvi čovek koji je odleteo u svemir. Gagarin je poleteo u svemirskoj letelici Vostok 1, lansiranoj sa kosmodroma u Bajkonuru na teritoriji Kazahstana.

Tokom ovog istorijskog leta koji je trajao jedan čas i 48 minuta, Gagarin je načinio punu orbitu oko naše planete. Pri povratku na Zemlju, spustio se nezavisno od letelice sa visine od 7.000 metara uz pomoć padobrana.

Postojala su tri saopštenja za medije, jedno u slučaju uspeha i dva u slučaju neuspeha misije.

Izvor: Elementarijum – Dnevni teleskop

11
 
Pročitajte više
26. marta 2017.

26. mart: Letnje računanje vremena

U Srbiji se u noći između 25. i 26. marta pomera vreme za jedan čas unapred, čime počinje letnje računanje vremena. Ovakvo računanje vremena postignuto je dogovorom kako bi dan u letnjem periodu trajao duže, čime bi se postigla ušteda energije. Sat se u rano proleće pomera jedan sat unapred, a u jesen se vraća jedan sat unazad.

Stručnjaci u poslednje vreme ukazuju da pomeranje časovnika ne predstavlja uštedu u energetskom smislu. Pozivajući se na naučne dokaze, oni ističu da ovakvo računanje vremena ima posledice kako po ljudsko zdravlje tako i po ekonomiju.

U našoj zemlji letnje računanje vremena počinje poslednjeg vikenda u martu, dok zimsko računanje vremena počinje [...]

8
Vremeplov
 
21. jul: Žan Pikar
Više
Najnoviji video
 
Treća RSNOG i ISOC ION konferencija
 
Problemi i rešenja internet bezbednosti
 
Developers’ mDay 2017 – Livestream
Oglasi
Facebook
Najave događaja
 
Treća RSNOG i ISOC ION konferencija
 
25. Jubilarni telekomunikacioni forum „TELFOR 2017“
 
Druga Test konferencija u Beogradu
Oglasi
Najnoviji članci