loading...
Sponser
0 2

125 godina Simensa u Srbiji

 

Kompanija Simens je više od jednog i po veka sinonim za tehnološki napredak, pionir elektrotehnike i za  čitavu jednu filozofiju koja koristi nauku da ljudima olakša život, počevši od malih, svakodnevnih stvari, dovelikih, strateški važnih, koje predstavljaju preduslov za bolji i kvalitetniji život.

Urbani izazovi gradova

Povodom proslave 125 godina poslovanja u Srbiji, kompanija Simens organizuje stručnu konferenciju pod nazivom „Urbani izazovi gradova“, u petak, 23. novembra, u 10 sati, u Belekspocentru u Beogradu. Konferenciji će prisustvovati  naši najprestižniji stručnjaci, poput prof. dr Nikole Rajakovića sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu,  gradskog arhitekte Dejana Vasovića i mnogih drugih koji će uzeti učešće u otvorenom panelu. Skup će otvoriti zamenik predsednika Skupštine grada Beograda Zoran Alimpić, a u diskusiji će učestvovati i najveći svetski stručnjaci poput Majkla Pauela, bivšeg savetnika za pitanja životne sredine Borisa Džonsona, gradonačelnika Londona, koji je sada direktor urbanog razvoja kompanije Simens, zatim, Peter Vandaler, zadužen u ime Simensa za poslovanje sa gradom Bečom. Na konferenciji će, pored panel diskusije, biti predstavljena i Studija „Urbani izazovi grada Beograda“, čiji je cilj da se kroz istraživanje u oblastima od strateške važnosti za razvoj grada Beograda, uticajnoj javnosti skrene pažnja na neke od izazova njegovog razvoja i da se predlože konkretna, moguća rešenja u cilju unapređenja održivosti urbanih infrastruktura iz oblasti saobraćaja, energetske i vodene infrastrukture.

Ime Simens je danas sinonim za kvalitet i pouzdanost, i to u najvažnijim oblastima naše svakodnevice – industriji, energetici, saobraćaju, medicini i infrastrukturi, a 125 godina uspešnog poslovanja ove kompanije u Srbiji pravi je pokazatelj dugoročnog partnerstva srpske privrede i Simensa zasnovanog na tradiciji i inovacijama.

Istorija Siemensa

Kada je Verner fon Simens zajedno sa Johanom Georgom Halskeom u oktobru 1847. pokrenuo posao sa deset zaposlenih, iako vizionarski nastrojen, sigurno nije mogao ni da pretpostavi da će mala berlinska radionica u narednim decenijama izrasti u svetskog giganta i da će se porodično ime, Simens, nalaziti na najrazličitijim aparatima, od Nemačke do Australije, od Amerike do Srbije.

Prva javna termoelektrana na Dorćolu, prve hidrocentrale u Užicu, Vučju, Gamzigradu i Ivanjici, prva automatska telefonska centrala sa 1.000 brojeva u Novom Sadu, električni tramvaji iz 1923. godine za udobniji prevoz Beograđana, opremanje pogona i osvetljenja Narodnog pozorišta u Beogradu 1898. godine, čime je pozornica dobila bleštavi sjaj, jasni su pokazatelji da je Simens svojim tehnologijama koje su uvek bile korak ispred vremena značajno podsticao privredni rast Srbije, u svim istorijskim fazama i svim industrijskim oblastima. 125 godina Simensa u Srbiji značajan je deo istorije srpskog privrednog razvoja.

Kompanija „Siemens d.o.o. Beograd“ osnovana je 8. aprila 1996. godine kao lokalna, srpska kompanija u kojoj danas, šesnaest godina kasnije, radi oko 650 zaposlenih, podeljenih u 4 sektora: Energija, Medicinska oprema i rešenja, Industrija i Infrastruktura i gradovi. Posebno mesto zauzima Simens fabrika u Subotici u kojoj je do sada proizvedeno preko 14.000 generatora za vetroelektrane i koja je dokaz uspešne primene principa energetske efikasnosti i ekološke odgovornosti.

Do sada, Simens je uspostavio saradnju sa više od 80 ovdašnjih firmi. Paralelno sa rastom obima poslova, raste i broj zaposlenih. Kao i ceo svet, i Srbiju je u poslednjih nekoliko godina pogodila ekonomska kriza, a upravo je „Siemens d.o.o. Beograd“ jedna od svetlih tačaka srpske privrede.

U poslednjih nekoliko godina, usledila je saradnja na uspešnim projektima modernizacije zemlje sa nekim od najvećih klijenata Simensa u Srbiji, kao što su „EPS“, „EMS“, „NIS-Gazprom Neft“, „FIAT“, „Kolubara“ i drugi. Okoline Jagodine i Sombora rešile su problem snabdevanja strujom zahvaljujući puštanju u rad dve velike transformatorske stanice sa Simensovim potpisom.

Do 2008. godine Simens je instalirao 20 angiografskih sala. Po sistemu „ključ u ruke“, kompanija „Siemens d.o.o. Beograd“ je 2009. godine izgradila kompletan PET centar u Kliničkom centru Srbije. Te iste godine, kada je prirodna katastrofa pogodila grad i stanovnike Kraljeva, Simens je donirao trafostanicu.

Od značajnih projekata 2011. godine usledila je automatizacija svih linija u drobilani Rudarskog basena Kolubara, a iste godine Simens je modernizovao energetsku opremu rafinerija u Pančevu. 2012. godine Simens je isporučio 17 transformatorskih stanica i automatizovao fabriku automobila „Fiat Srbija“ u Kragujevcu, a svojom opremom je i modernizovao sistem za upravljanje u TE „Nikola Tesla B“.

Inovacije su uvek bile ključ uspeha Simensa, i u prošlosti i danas, a tehnološka rešenja ove kompanije, koja se na njima temelje, omogućavaju lidersku poziciju Simensu na svetskom tržištu elektronike i elektrotehnike.

Izvor: Siemens

]]>