Nauka
Sada čitate
Asteroid 2012 DA14 prošišao pored Zemlje

Asteroid veličine pola fudbalskog terena obavio je istorijsko proletanje pored Zemlje na „samo“ 27 hiljada kilometara od površine. Ovo se odigralo 15. februara u 19:24 po griničkom vremenu i verovatno bi bilo glavna vest da mu trenutak „slave“ nije preoteo meteor u Rusiji. Putanja asteroida 2012 DA14 dovela ga je inače na razdaljinu koja je bliža od one na kojoj orbitiraju geostacionarni sateliti, tako da je u kosmičkim razmerama i bukvalno prošišao pored nas. Bio je to ujedno i najbliži prolazak nekog svemirskog objekta koji su naučnici predvideli unapred.

Snimak asterodia koji je napravio teleskop FRAM (Foto: GLORIA project/FRAM)

Astronimi širom sveta jučerašnji dan proveli su loveći na nebu 2012 DA14 svojim optičkim i radio teleskopima, kako bi iskoristili ovu retku priliku da bace pogled na ovako relativno veliki asteroid. Snimiti ovakav objekat uopšte nije bilo lako s obzirom da u odnosu na Zemlju juri brzinom od oko 28.100 kilometara na čas – na fiksiranim teleskopima asteroid je zabeležen kao tanka linija, dok se na onima koji su ga pratili izdvaja kao tačka okružena razvučenim linijama (to su u stvari zvezde).

2012 DA14 su otkrili astronomi iz španske opservatorije La Sagra Sky Survey u februaru prošle godine. Naučnici su ubrzo objavili da ne postoji šansa da ćemo se sudariti sa njim i da asteroid neće predstavljati opasnosti ni u budućnosti uprkos tome što mu je nakon ovog prolaska znatno promenjena orbita. Ipak, ovako blizak prolazak u kombinaciji sa dramatičnom eksplozijom vatrnene kugle u Rusiji nikog nije ostavio ravnodušnim i podsetio nas je da Zemlja pomalo liči na metu u svemirskoj streljani. Tokom 4,5 milijarde duge istorije naša planeta je nebrojeno puta bombardovana, a najveći ožiljak ostavio je svemirski kamen prečnika 10 kilometara koji se smatra za glavnog krivca za izumiranje dinosaurusa pre 65 miliona godina.

Dobra vest je da su istraživači NASA-e zabeležili gotovo sve asteroide veličine planine koji bi mogli da ugroze čovečanstvo i ni jedan od tih giganata izgleda da nije na putanji koja bi ga u bliskoj budućnosti zabila u našu planetu. Međutim, kao što je incident u Rusiji pokazao, svemir je pun manjih, neotkrivenih, asteroida koji bi potencijalno mogi da naprave ozbiljniju štetu. Procenjuje se da se kroz zemljin komšiluk kreće nekih milion ili više objekata, a do sada je uočeno i uneto u katalog tek njih oko 9.600.

Izvor: SPACE.com

O autoru
TajmLajn