Nauka
Sada čitate
CERN za maturante

Uz podršku CPN-a, srpski fizičari organizovali „CERN-ov međunarodni čas“ u Beogradu i Novom Sadu.

Učenici srednjih škola i ove godine su imali priliku da analiziraju podatke sa eksperimenata na Velikom hadronskom sudaraču (LHC), najvećem akceleratoru na svetu, smeštenom u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN).

CERN za maturante (Foto: CPN)

Komisija za saradnju sa CERN-om, uz podršku Centra za promociju nauke, organizovala je „CERN-ov međunarodni čas“ (masterclass) u ponedeljak, 18. marta, na Fizičkom fakultetu u Beogradu. Dva dana ranije, 16. marta, ista manifestacija organizovana je i na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu.

Na inicijativu dr Petra Adžića sa Fizičkog fakuleta u Beogradu, međunarodni čas se organizuje već peti put, a CPN je manifestaciju podržao i prethodne godine.

Tokom februara i marta, više od 9000 učenika iz 37 zemalja širom sveta učestvuje u ovoj popularnoj međunarodnoj manifestaciji. Ovogodišnji Masterclass specifičan je i po tome što će se posredstvom video linka učenicima i istraživačima obratiti naučnici iz čak 160 instituta i univerziteta.

CERN za maturante (Foto: CPN)

U Srbiji Međunarodni čas pohađaju najuspešniji đaci četvrtog razreda srednjih škola. Međunarodni čas pruža učenicima mogućnost da osete čari analize realnih eksperimentalnih podataka. Osnovna ideja ovog naučnoobrazovnog i interaktivnog programa je da omogući učenicima uvid u pravi istraživački rad kojim se bave fizičari čestica.

Izvor: CPN

O autoru
TajmLajn