Nauka
Sada čitate
Centar za promociju nauke: 2012. – godina robota

Godina 2012. ostaje obeležena robotima. I uopšte, širenjem naučne pismenosti u sve krajeve Srbije. U Centru za promociju nauke se nadaju još jednoj godini u kojoj će se zajednički nastaviti uspešan rad na promociji nauke.

Tokom protekle godine, Centar za promociju nauke je podržao ili organizovao na desetine školskih festivala, tribina i javnih programa širom Srbije, što je uključilo i obeležavanje nacionalnog Dana nauke, kao i Svetskog dana nauke za mir i razvoj.

Na temelju istraživanja koje je u saradnji sa Filozofskim fakultetom sprovedeno početkom godine, koje je pokazalo da se od svih naučnih oblasti građani najviše plaše matematike, u maju je u 20 gradova Srbije organizovana manifestacija „Maj mesec matematike“ u kojoj je učestvovalo 100.000 građana.

Tokom septembra 2011. Centar je organizovao izložbu „Dani budućnosti: Robotika“ na kojoj su predstavljeni roboti iz svih krajeva sveta i koju je posetilo čak 150.000 građana. Najviše uzbuđenja je izazvalo gostovanje robota ASIMO koga je tokom tri dana videlo 10.000 gledalaca i koji je danima privlačio pažnju svih medija.

U oktobru, Centar je organizovao izložbu „CERN u Srbiji“ koju je posetilo 120.000 građana. U novembru je otvorena izložba o održivoj gradnji i stanovanju Metahousing, a u decembru Festival nauke, na kome je Centar predstavio izložbu „Deset otvorenih pitanja nauke“.

Osim što vodi evidenciju stručnih društava i izdaje naučnopopularne knjige, Centar kroz svoje redovne programe aktivno radi na naučnom obrazovanju nastavnika, pruža podršku medijima u edukaciju i proizvodnji naučnih vesti, dok svim naučnoistraživačkim ustanovama u Srbiji pomaže u medijskom i uopšte javnom promovisanju svog rada.

Za sve ove namene, Centar je pokrenuo i samostalno dizajnirao devet različitih sajtova, među kojima se posebno izdvaja naučni portal Elementarijum, elementarijum.rs. Inače, osnovni sajt Centra cpn.rs je već u prvoj godini postojanja izabran za 50 najboljih sajtova u Srbiji.

Trenutno, dve godine nakon osnivanja, u Centru radi 25 stalno zaposlenih, a u manifestacijama učestvuje još toliko stalnih saradnika iz naučne zajednice, kao i na stotine vernih volontera.

Uz relativno skromno finansiranje, Centar je obezbedio da samo ove godine kroz Javni poziv bude finansijski podržano 88 naučnopopularnih projekata nevladnih organizacija i naučnih ustanova. Krajem decembra je otvoren i novi Javni poziv za projekte 2013. godine.

Centar sarađuje sa brojnim organizacijama ne samo u zemlji, nego u celom regionu, a izložbe Centra su već posetile Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Centar za promociju nauke

O autoru
TajmLajn