loading...
Sponser

Danas je Dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje u svetu poznat kao Earth Day, obeležava se 22. aprila širom planete, sa ciljem da se upozori na opasnost koja preti životu na planeti zbog naglog industrijskog razvoja koji je doveo do zagađenja životne sredine i uticao na klimatske promene.

Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD, nakon ekološke akcije koju je pokrenuo američki senator i ekološki aktivista Gejlord Nelson. Službeno se obeležava širom sveta od 1992. godine kada je na Konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja.

B0Estvt

Međunarodni Dan planete Zemlje obeležava se i širom Srbije različitim manifestacijama u cilju skretanja pažnje građanima na značaj očuvanja prirode. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine pozvalo je sve gradane da ličnim primerom u svom okruženju doprinesu podizanju svesti i edukaciji o problemima zaštite životne sredine.

Obeležavanje Dana planete Zemlje podrazumeva da svaki pojedinac svojim primerom, nekom svojom akcijom ili konkretnim delom doprinese očuvanju planete Zemlje, poput čišćenja smetlišta, sadnje drveća, vožnje bicikla umesto automobila, da se svi zajedno potrudimo da ucinimo našu zemlju lepšom i boljom i ostavimo budućim pokoljenjima„, rekla je povodom obeležavanja ovog Dana ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Dan planete Zemlje ove godine u Beogradu će biti obeležen u svetlu proslave 25 godina od osnivanja Sekretarijata za zaštitu životne sredine, a pod motom „25 godina bitke za BeoGrad“. Biće promovisana zaštita geoloških dobara Beograda i predstavljen projekat „Recentno stanje, intenzitet i posledice degradacije obala Kolubare na teritoriji opštine Obrenovac“. U Domu omladine biće održana pozorišna predstava za decu „Zelena planeta“ teatra Dodir, dok će predavanje za srednjoškolce na temu „Zemlja – Planeta na kojoj živimo“ biti održano u Kuli Nebojša. https://www.youtube.com/watch?t=23&v=FG0fTKAqZ5g Povodom Dana planete zemlje, biće organizovana i tribina danas u 15.30 časova u Press centru UNS-a. Učesnici će pokušati da odgovore na niz strateških pitanja – o poplavama, urbanizmu, poljoprivredi, energetici i ekonomiji u svetlu klimatskih promena. Tribinu organizuju nedeljnik Vreme i Fondacija Hajnrih Bel. Klimatske promene više nisu daleko ni u prostoru, ni u vremenu. Globalno zagrevanje uveliko pogađa svakodnevicu, klima utiče na život, na energetiku, ekonomiju, urbanizaciju i poljoprivredu. Ekstremne suše, poplave i druge prirodne nepogode koje se kao pošast učestalo javljaju u Srbiji i regionu direktno su uslovljene rastom globalne temperature. Kako bi se suočilo sa njihovim razornim posledicama i istovremeno se pridružili novom svetskom pokretu da se klimatske promene obuzdaju, društvo u Srbiji mora preći dug put prilagođavanja. Kako se suočiti sa posledicama klimatskih promena? Na tribini će govoriti Marko Blagojević, direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima, prof. dr Radmilo Pešić, Poljoprivredni fakultet u Beogradu, Duška Dimović, Fond za zaštitu prirode (WWF), Aleksandar Macura, Tim Evropa, fondacija RES, Damjan Rem Bogunović, Fondacija Hajnrih Bel. Moderator je Slobodan Bubnjević iz Centra za promociju nauke. Tribina je organizovana uporedo sa još jednom serijom tekstova „Politička klima” koja se ovog proleća bavi konkretnim posledicama klimatskih promena u Srbiji i regionu.]]>