Zanimljivosti
Sada čitate
Danas počinje proleće
Sadržaji

Ove godine po svemu sudeći proleće nam dolazi baš onako kako treba – zeleno i rascvetalo, bez iznenadnih „napada“ zakasnele zime. Što se tiče zvaničnog kalendara, proleće nam dolazi večeras, 20. marta u 23 časa i 45 minuta i trajaće skoro 93 dana – leto naime počinje 21. juna oko pola sedam popodne, ali time ćemo se baviti kada dođe vreme.

Zašto baš danas počinje proleće (za stanovnike južne Zemljine polulopte doduše počinje jesen)? Datum nije nimalo slučajan, jer proleće počinje onog trenutka kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju preseče ekvator i pređe na sever. To kretanje je prividno zato što se u stvarnosti Zemlja okreće oko Sunca, a samo posmatračima sa površine naše planete deluje da se dešava obrnuto – uostalom vekovi su prošli dok naučnici konačno nisu dokazali da se Sunce u stvarnosti ne okreće oko Zemlje.

U svakom slučaju, na dan kada Sunce preseče ekvator ono izlazi tačno na istoku, a zalazi na zapadu. Pošto je tog dana i prolećna ravnodnvenica (imamo još i jesenju) trajanje dana i noći je jednako – po 12 sati. Sunce je inače danas izašlo u 5.43 a zaćiće u 17.52, dok je Mesec izašao u 5.38, a za horizont će zaći u 18.11.

Današnji dan je poseban i zbog pomračenja Sunca koje će se desiti u 9.30 po našem vremenu. Potpuno pomračenje Sunca će biti vidljivo na severu Evrope, a kod nas će moći da se posmatra delimično pomračenje kada će Sunčev disk biti zaklonjen oko 50 odsto. Sledeće delimično pomračenje će u Srbiji biti vidljivo 2020, a potpuno tek 2026. godine.

Pomračenje Sunca je astronomski fenomen koji nastaje kada se Mesec na svom putu zatekne između Sunca i Zemlje i baci senku na našu planetu. Poslednji put, totalno pomračenje u Srbiji bilo je 1999. godine, kada je kod nas izazvalo gomilu kontroverzi.

Da podsetimo i da Centar za promociju nauke organizuje posmatranje pomračenja Sunca u 9.30 na platou ispred Narodne biblioteke u Karađorđevom parku i otvoren je za sve zainteresovane posetioce i ljubitelje astronomskih pojava.
CPN će na platou ispred biblioteke postaviti dva teleskopa sa posebnim UV filterima, koji omogućavaju bezbedno posmatranje ove pojave. Posetiocima se iz bezbednosnih razloga preporučuje da ponesu i pomagala poput naočara za varenje, nagaravljenih stakala ili starih CD-ova, kroz koja takođe mogu posmatrati pomračenje.
Događaju će prisustvovati astronomi, astrofizičari, matematičari i fizičari, koji će prisutnima detaljnije objasniti fenomen pomračenja i odgovarati na pitanja posetilaca.
O autoru
TajmLajn