Tehnologija
Sada čitate
Energetski efikasne mreže velikog dometa
Sadržaji

Kompanije IBM Research i Semtech najavile su novu tehnologiju zasnovanu na energetski efikasnim mrežama velikog dometa (LPWANs) koje nude značajne prednosti u odnosu na mobilne mreže i WiFi za obezbeđivanje komunikacija između mašina (M2M).

Godinama je ogromni potencijal koji leži u Internet of Things (IoT)– prikupljanje podataka sa uređaja, pravljenje analiza i brzo i precizno odlučivanje na osnovu njih – bio sputan tehničkim izazovima kao što su kratko trajanje baterija, kratke komunikacione daljine, visoki troškovi i nedostatak standarda.
Tehnologija zvana LoRaWAN (eng. Long Range wide-area networks) prevazilazi ove teškoće.

Zasnovana na novoj specifikaciji i protokolu za energetski efikasne mreže velikog dometa koje funkcionišu u nelicenciranom delu početka wireless spektra, ova tehnologija može da poveže senzore na velikim daljinama, uz optimalno trajanje baterije i minimalnu infrastrukturu. To omogućava bolju  mobilnost, bezbednost, dvosmernost i lokalizaciju/ pozicioniranje, kao i niske troškove.

16516563921_7bf8ae4d52_o

Pored podrške za LPWAN tehnologiju, kompanije IBM, Semtech i druge su takođe najavile LoRa alijansu, novo udruženje za podršku, razvoj i standardizaciju LoRaWAN.

Alijansa LoRa ima za cilj da kombiinuje hardver i softver zasnovan na LoRaWAN standardu za telekomunikacione i mrežne operatere, što im omogućava da ponude IoT usluge za preduzeća i potrošače. Od senzora i mašina do monitora i nosivih uređaja, uskoro će povezivanje na milijarde uređaja biti jednostavno kao slanje SMS-a lokalnom telekomunikacionom provajderu.

9963239015_30009d7757_k

LoRaWAN senzori mogu da komuniciraju na daljinama od više od 100km u odgovarajućim okruženjima, 15km u tipičnim, polururalnim okruženjima i više od 2km u gusto naseljenim urbanim sredinama sa brzinom tranfera podataka od 300bit/s do 100kbit/s. Ovo ih čini pogodnim za slanje malih količina podataka, kao što su GPS koordinate i klimatski podaci, koje širokopojasna mreža ne može da dosegne. Senzori takođe zahtevaju veoma malo energije za funkcionisanje; mnogi mogu da rade 10 godina ili više sa jednom AA baterijom dok AES128 tasteri čine ometanja komunikacije i prisluškivanje gotovo nemogućim.

Telekomunikacioni i drugi mrežni operateri širom sveta vide na desetine primena za LPWAN, uključujući:

  • automati koji će moći da obaveste distributere da je proizvod rasprodat ili da je automatu potrebna popravka
  • gradovi koji će moći da ponude pametne aparate za parking i aplikacije koje bi pomogle vozačima da pronađu parking mesta
  • ljubitelji životinja bi mogli da prate svoje ljubimce ili da proučavaju migracione obrasce na velike daljine
  • servisi za logistiku bi mogli da prate kontejnere sa teretom na kamionima, brodovima i vozovima
  • kompanije koje se bave centralnim grejanjem bi mogle da dobiju automatsko upozorenje kada su kućne zalihe gasa pri kraju

Internet of Things već menja naš svet – od bolje kontrole saobraćaja na autoputevima do veće energetske efikasnosti zgrada i proizvodnje, do smanjene stope kriminala na ulicama naših gradova”, kaže Torsten Kramp, Master Inventor u IBM Research. “Tehnološka unapređenja kao ovo koje predstavljamo će pomoći da se vizija značajno pomeri unapred, proširenjem dometa, obima i dugotrajnosti senzora koji čine inteligentni svet.

Više informacija: IBM’s Long Range Signaling and Control (LRSC) softver

O autoru
TajmLajn