Info
Sada čitate
Glasovno prevođenje uživo

Dolazi li vreme komunikatora iz Zvezdanih staza koji omogućavaju sporazumevanje Zemljana, Klingonaca, Ferengija i ostalih kosmičkih rasa ili neke vrste Vavilonske ribice iz Autostoperskog vodiča kroz Galaksiju. Sudeći po Microsoft-u vreme prevođenja glasovne komunikacije u realnom vremenu je bliže nego što se očekuvalo. Pre nekoliko dana na Youtube-u je osvanuo video u kojem direktor razvoja Rik Rašid (Rick Rashid) demonstrira najnovije dostignuće u glasovnom prepoznavanju uz pomoć mašine koja prevodi izgovorene engleske reči na kompjuterski generisan kineski mandarinski jezik.

Microsoft za prevođenje koristi sistem neuralnih mreža koje same obrađuju velike količine podataka iz govornog jezika za potrbe prevođenja. Razvoj sistema je započet pre dve godine kada su istraživači iz Microsoft-a i Univerziteta u Torontu primenili tehniku dubinskih neuralnih mreža (Deep Neural Networks) koja bolje simulira ljudski proces učenja. To je smanjilo broj pogrešno prepoznatih reči za trećinu u odnosu na ranije rezultate, pa se sada stepen greški kreće od 12 do 13 posto za izgovorene reči. U postavljenom videu primetićete i da sistem za prevođenje koristi glas govornika, a za potrebe demonstracije Rašid je snimio preko sat vremena govora kako računar generisao glas na mandarinskom.

„Rezultati još uvek nisu savršeni i predstoji nam još puno posla, ali je tehnologija veoma obećavajuća“, napisao je Rašid na svom blogu prošle nedelje. „Mi se nadamo da ćemo u narednih nekoliko godina imati sisteme koji će moći u potpunosti da uklone jezičke barijere. Drugim rečima, moguće je da nećemo morati da čekamo 22. vek kako bi dobili upotrebljiv ekvivalent univerzalnog predvodioca iz Zvezdanih staza.“ I na kraju je zaključio da „se možemo nadati da će, ukoliko uklonimo barijere za razumevanje jezika, nestati i barijere koje nas sprečavaju da se međusobno razumemo.“

O autoru
Info