Nauka
Sada čitate
Institut za fiziku na Danu italijanske nauke

Zajedno sa nizom organizacija, Institut za fiziku u Beogradu kao prvi institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, učestvovao je u globalnom događaju kojim je u sto gradova sveta obeležen rođendan renesansnog naučnika i umetnika Leonarda da Vinčija (1452–1519).

Naime, dan njegovog rođenja, 15. april, Italija je proglasila za Dan italijanske nauke, a u Srbiji je povodom Leonardovog rođendana ambasada Italije organizovala događaje kojima se promoviše novija istorija nauke, a posebno fizika visokih energija, kao i snažna saradnja Italije i Srbije u ovoj oblasti fizike.

Ambasada Italije u ponedeljak, 16. aprila, u 12 časova, u sali EU info centra (Kralja Milana 7) organizovala otvoreno, popularno predavanje pod nazivom „Zato je fizika čestica bitna?“ Institut je tehnički pomogao organizaciju događaja, a na njemu je govorio i dr Aleksandar Bogojević, direktor Instituta za fiziku u Beogradu.

Na predavanju je gostovao profesor Pablo Čirone (Giuseppe Antonio PABLO CIRRONE) iz laboratorije Jug koja je deo INFN, odnosno Nacionalnog instituta za nuklearnu fiziku, jednog od međunarodnih partnera našeg Instituta. Profesor Čirone je predstavio aktivnosti laboratorije i primene akceleratora u medicini, sa posebnim osvrtom na hadronsku terapiju.

Događaj je moderirala profesorka Ivanka Popović, prorektor Univerziteta u Beogradu za međunarodnu saradnju, a učestvovao je i predstavnik Instituta za nuklearne nauke „Vinča“, dr Mihajlo Mudrinić.

U istom danu, u Narodnoj biblioteci Srbije, u 18 časova, Ambasada Italije otvorila je izložbu iz moderne istorije fizike pod nazivom „Fermijevo nasleđe“. Izložba predstavlja značaj i naučni doprinos fizičara Enrika Fermija, kao i uzbudljive dane razvoja Fermijeve grupe iz Panispernijeve ulice. Izložba je otvorena od 17. do 30. aprila.

Fotografije: Ambasada Italije / Bojan Džodan

O autoru
Info