loading...
Sponser

Kaspersky Lab predstavlja Sajbersmart vodič

Eksperti za bezbednost iz globalnog tima za istraživanje i analizu  kompanije Kaspersky Lab  otkrili su koje mera oni preduzimaju kako bi zaštitili svoju komunikaciju putem e-mail poruka, aplikacija za razmenu instant poruka, smart telefona, i dok pretražuju internet i kontaktiraju sa svetom. Prateći primer eksperata, potvrdiće se da je visoka pažnja posvećena bezbednosti opravdana. Eksperti za bezbednost koriste posebne telefone i laptopove dok putuju, ne pričaju o osetljivim pitanjima dok nisu potpuno sigurni da je komunikacija sigurna sa obe strane, i uvek su u pripravnosti da odreaguju na sumnjiva ponašanja oko njih.

E-mail poruke

Kontekstualni marketing funkcioniše zato što se zasniva na razumevanju koja su interesovanja ciljne publike. Zbog toga, kompanije koje nude fokusirani marketing blisko sarađuju sa provajderima E-mail usluga. E-mail poruke su prepune dragocenih informacija o odeći koju nosite, mestima koje želite da posetite, i svemu ostalom što želite da kupite. kaspersky_main-650x750 Problem je u tome što ne postoji jedinstvena slaba tačka u zaštiti e-mail poruka: sve napisano u e-mail poruci može izazvati ozbiljne probleme ako pažljivo ne razmislite o informacijam koje odajete svim ljudima koji to mogu da vide. Bezbednosni gurui kompanije Kaspersky Lab preporučuju sledeće kako biste se zaštitili kada koristite e-mail:
 • Koristite enkripcijske usluge za vašu komunikaciju
 • Napravite snažan šifru za enkripciju – što je duža, to bolje
 • Obratite pažnju na metainformacije koje se prikupljaju čak i kada je sadržaj poruke šifrovan. ”From”, “To”,”Subject” linija, kao i vreme slanja poruke mogu biti praćeni
Kaspersky Lab upozorava: ako je vaša šifra kompromitivana, svaka poruka koju ste ikada poslali takođe je kompromitovana. Ponekad razmislite i da li je uputnije da uopšte i ne koristite e-mail za komunikaciju osetljivih sadržaja.

Instant poruke

Preporuka je da se ne koristite komercijalni servisi ukoliko nemaju “Off the Record Messaging” (OTR) kriptografski protokol. OTR omogućava da napravite vašu privatnu šifru  i enkriptuje sve vidove komunikacije pre nego što su poslati.
 • Uverite se da ste izabrali aplikaciju koja podržava OTR.
 • Aktivirajte plag-in pre nego što započnete razgovor
 • Ne zaboravite da podsetite ljude sa kojima pričate da i oni aktiviraju OTR, u suprotnom će vaš trud biti uzaludan. Još jednom, imajte na umu šta govorite i ko prima tu informaciju-možda druga strana snima ceo razgovor.
Kaspersky

Smart telefon

Vaš smart telefon sadrži dragocene informacije o vašim navikama i lokacijama. Verovatno skladišti iste one podatke koje imate i na vašem laptopu ili desktopu, ali verovatno ima drugačije i slabije mere zaštite podataka.
 • Ne zaboravite da zaštitite vaše mobilne uređaje antivirusnim programom
 • Kada ste na putu, ukoliko je moguće, koristite drugi telefon samo za svrhu tog puta

Povezivanje na LAN računarske mreže

 • Ne prihvatajte kolačiće, ne prihvatajte JavaScript, i nemojte ostajati ulogovani ni na jedan nalog.
 • Isključite se sa svake javne mreže ili lokalne mreže koja nije zaštićena. Koristite umesto toga 3G/4G konekciju.
 • Bolje je da sami postavite system zaštite kombinacijom Tor-a i VPN-a, zato što VPN enkriptuje vaše podatke, ali ne obezbeđuje anonimnost, a Tor ima nekoliko slabih tačaka koje mogu biti zloupotrebljene.

81dGnIXonUL._SL1500_

Fizički svet

Kada ste na putu, eksperti preporučuju korišćenje telefona namenjenog samo za to putovanje i istog takvog laptopa. Na oba treba izbegavati kontakt sa bilo kakvim poverljivim informacijama. Budite svesni postojanja hardverskih implanata i osigurajte se da nema hardverskih napade na vaš laptop. Najbolje je da u vašoj hotelskoj sobi ne ostavljate nikakav hardver bez nadzora. Pravi ekspert za sigurnost uvek je svestan svog okruženja i ostaje na oprezu i kada ne uočava sumnjive pojave. POznavanje tehnika društvenog inženjeringa i znaje kako da se nose sa različitim situacijama, osigurava rešenje za eventualne probleme. “Naš “digitalni otisak” verovatno će trajati zauvek, tako da onog trenutka kada spustimo gard, iz bilo kog razloga, izlažemo se riziku kompromitacije naše sajberbezbednosti. Zlatno pravilo  je da zapamtimo da je tišina jedna od tehnika odbrane. Privatnost svake poruke koju pošaljete je onoliko dobra koliko su dobre mere zaštite onome kome je poruka poslata. Čak i kada ne mozete da “budete u tišuni”, treba da znate kako da ostanete neupadljivi u masi informacija,” rekao je Vicente Diaz, glavni istraživač bezbednosti globalnog tima za istraživanje i analizu u kompaniji Kaspersky Lab. Cyberthreat Real-Time Map Ukoliko i nemate posla sa poverljivim informacijama, trebalo bi rutinski primenjivati savete koji su posledica iskustva stručnjaka kompanije Kaspersky Lab. Onlajn vodič sa činjenicama i savetima za bezbednost je dostupan na stranici: http://cybersmart.kaspersky.com/privacy U svetu u kome su sofisticirane onlajn pretnje u porastu, savetuje se da koristite pouzdana rešenja koja pružaju punu zašitu korisnika od sajber opasnosti na svim uređajima koje koriste za interakciju, šoping, onlajn bankarstvo. Kaspersky Internet Security – Multi-Device 2015 pruža zaštitu korisnicima od kuće, digitalnom identitetu, novcu i drugim podacima na drugim uredjajima. Ovo rešenje napravljeno je tako da zaštiti korisnike  sa uređajima na Windows, OS X i Android platformama od postojećih i novih opasnosti-pružajući im lakši i bezbedniji onlajn život. Kako biste saznali više o merama zaštite, upućujemo Vas na blog objavu dostupnu na Securelist.com.]]>