Ekologija
Sada čitate
Klima na Balkanu
Sadržaji

U okviru izložbe „Peti izveštaj“ Centar za promociju nauke je u sredu, 21. januara, u Galeriji nauke i tehnike, organizovao tribinu o klimatskim promenama na Zapadnom Balkanu.

U razgovoru su učestvovali dr Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta, Vladan Šćekić iz Centra za unapređenje životne sredine i Đorđe Samardžija iz organizacije Jedan stepen, dok je moderator tribine bio Slobodan Bubnjević iz CPN-a.

Klima-crtez

Na tribini je bilo reči kako o posledicama klimatskih promena na Balkanu tako i o našoj sadašnjici i budućnosti u odnosu na podatke iz Petog izveštaja. Učesnici su predstavili i neke od mogućih rešenja i scenarija za usporavanje klimatskih promena, kao i ideje kako čovek, ali i država mogu uticati na ovaj globalni fenomen.

Tribina je inače organizovana kao završni događaj u okviru izložbe „Peti izveštaj“, koja je zvanično zatvorena dan kasnije, 22. januara, u Galeriji nauke i tehnike SANU. Izložba koja je otvorena krajem prošle godine predstavila je deset tema o klimi, IPCC-ju, naučnoj podlozi, adaptaciji i mitigaciji, a usledila je nakon velike konferencije u Naučnom klubu CPN-a, na kojoj su o klimatskim promenama govorili vodeći svetski stručnjaci sa nekoliko evropskih univerziteta.

logo_des_ipcc_0-600x300

„Peti izveštaj“, koji je, inače, objavljen početkom 2014. godine, predstavili su u Naučnom klubu CPN-a, 4. decembra, IPCC stručnjaci sa Univerziteta u Insbruku, Lundu i Lajpcigu, a radionica se odvijala uporedo sa posebno važnim, prošlogodišnjim Klimatskim samitom u Limi, u Peruu.

Izvor: Centar za promociju nauke

O autoru
TajmLajn