Obrazovanje
Sada čitate
Konstituisan Nacionalni savet za visoko obrazovanje
Sadržaji

Novi saziv Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Republike Srbije je 23. marta, izborom predsednika, otpočeo četvorogodišnji mandat. Tom prilikom je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić poručio da će izgled visokog obrazovanja u narednom periodu u mnogome zavisiti od tog tela.

Za predsednika Nacionalnog saveta, najviše institucije u Srbiji koja je nadležna za obezbeđenje razvoja i unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja, jednoglasno je izabran prof. dr Dejan Popović i on je na toj poziciji zamenio prof. dr Srđana Stankovića.

Zamenik predsednika i generalni sekretar Saveta, tela koje ima 21 člana i u ovom sazivu samo jednu ženu, biće izabrani u narednom periodu, rečeno je na konstitutivnoj sednici Saveta.

Konstitutivnoj sednici prisustvovali su i državni sekretar za razvoj i visoko obrazovanje prof. dr Zorana Lužanin i pomoćnik ministra za razvoj i visoko obrazovanje dr Milovan Šuvakov.

Ministar Verbić je u obraćanju članovima Saveta rekao da to telo treba da bude spremno da menja i učini sistem visokog obrazovanja boljim, za šta će imati podršku Ministarstva. Ministar Verbić je izneo planove i pregled važnih tema koje se tiču Ministarstva i visokog obrazovanja, samim tim i Saveta, a kao prioritete naveo povećanje kapaciteta za inovacije u društvu, što je, kako je podsetio, važno i za samu vladu Srbije, zatim povećanje kompetencija i razvoj obrazovnog sistema.

On je istakao da se u resoru prosvete očekuje rad na donošenju nekoliko zakona, poput zakona o studentskom organizovanju, novog Zakona o visokom obrazovanju, koji treba da uredi nov način finasiranja visokog obrazovanja. Takođe, čeka nas i rad na donošenju zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija i zakon o regulisanim profesijama, rekao je on i ukazao na veliki doprinos Ministarstva prosvete u donošenju zakona o platama.

Kada je u pitanju rad Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, prioritet je da se izjasni o broju budžetskih studenata po studijskim programima i da uredi status Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta.

O autoru
TajmLajn