Info
Sada čitate
Mobilni telefon – jednostavno neophodan

Petak popodne, završavate svoju radnu nedelju i jedina misao u glavi je: „Telefon me neće videti ni čuti do ponedeljka!“ Onda stanete na stanicu i proverite na svojoj Android aplikaciji kada dolazi sledeći autobus, pošaljete par mejlova i SMS poruka kako biste organizovali društvo za večeras, pogledate vremensku prognozu da biste znali kako da se obučete… i telefon je i dalje u vašim rukama…

U Velikoj Britaniji je izračunato koliko puta dnevno prosečni korisnik pogleda u telefon. Brojka iznosi oko neverovatnih 200 puta. Prema istim izvorima, postoje ljudi koji bace pogled na telefon oko 50 puta dnevno, da vide vreme, datum ili neku pristiglu poruku, ali postoje i oni koji to čine i više od 500 puta na dan.

Prvi mobilni telefoni jedva da su mogli da se drže u jednoj ruci, obzirom da su bili teški preko 2 kilograma, a od opcija je postojalo samo: biraj broj, pričaj i slušaj! Tek 90-ih godina mobilni telefoni su postali dostupni široj javnosti u Sjedinjenim Američkim Državama. I tokom naredne dve decenije, broj korisnika mobilnih telefona se sa nule popeo na gotovo 250 miliona, odnosno 80 odsto Amerikanaca. Ovaj rast ubrzo je počeo da prati i ostatak sveta, te prema najnovijim istraživanjima, trenutno najveće tržište mobilnih telefona je Indija, sa 27 miliona korisnika pametnih telefona. Takođe, ista istraživanja kažu i da će na globalnom u toku ove godine biti prodato čak 801 milion pametnih telefona.

Kada je u pitanju sama funkcionalnost mobilnih telefona, u početku, bilo je dovoljno da imaju domet, da su lepi i kompaktni. U poslednjih nekoliko godina, od mobilnih telefona se očekuje više od običnih poziva i slanja poruka. Proizvođači ulažu ogromne napore kako bi razvili što bolji softver i hardver koji će odogovoriti na svaku potrebu potrošača. Korisnici u Srbiji već sada mogu da uživaju i u savršenoj kombinacijom dizajna i funkcija koje donosi nova LG-eva zvezda, Nexus 4, pametni telefon koji je nastao kroz saradnju kompanija LG i Google. Rezultat ovog partnerstva je model koji savršeno leži u ruci, sa opakom mašinom ispod haube.

LG Nexus 4

Većina nas se seća vremena dok nije bilo mobilnih telefona, ili bar vremena dok ih nisu imali svi, od osnovaca koji se okupe oko telefona i gledaju spot Gagnam style, do penzionera kojima telefon služi kao podsetnik kada da popiju lek. Nostalgičari će reći da je vreme pre mobilnih telefona bilo bolje, da smo se više družili, razgovarali, bili bliži jedni drugima. Sa druge strane, činjenica je da su mobilni telefoni obeležili par prethodnih decenija kao jedan od najkorisnijih uređaja koji se pojavio na tržištu.

Mobilni uređaji sutrašnjice biće opremljeni čitavim nizom novih senzora, koji će potpuno preoblikovati korisničko iskustvo. Drugim rečima, pametni telefoni će biti u mogućnosti da prouče svog vlasnika i prilagode se njegovim potrebama. Trenutno, velika pažnja se poklanja proučavanju senzora pokreta. Stručnjaci najavljuju pametne telefone, koji ne samo da će moći da isprate pokrete ruku, već i ljudski pogled. Stara izreka: „Kud ja okom, tu on skokom“ biće namenjena našem mobilnom pomoćniku.

Izvor: LG

O autoru
Info