Nauka
Sada čitate
NASA i ESA u zajedničkoj akciji

Sredinom decembra prošle godine dve svemirske agencije, američka i evropska, potpisale su ugovor o zajedničkoj saradnji na narednoj NASA-inoj letelici sa ljudskom posadom Orion, koja bi trebala da 2017. obavi prvi let u okviru Istraživačke misije 1 (Exploration Mission-1). Kada Orion bude ispaljen u svemir na vrhu novog NASA-inog raketnog lansirnog sistema za njega će biti zakačen i servisni modul koji će obezbediti Evropska svemirska agencija (European Space Agency – ESA). A servisni modul će biti ono što će Orionu pružati gorivo i pokretati ga kroz svemir.

Šematski prikaz letelice Orion (Foto: Mark Geyer, Orion Program Manager)

„Svemir je već dugo granica koju istražujemo kroz međunarodnu saradnju,“ izjavio je Den Dumbaher (Dan Dumbacher), zamenik administratora za Razvoj istraživačkog sistema (Exploration System Development) u NASA-inom štabu u Vašingtonu. „Ovo najnovije poglavlje izgradiće odlične odnose NASA-e sa ESA-om kao partnerom na Međunarodnoj svemirskoj stanici, i pomoći će nam da krenemo napred u našim planovima da ljude pošaljemo dublje u svemir nego što smo to ikada ranije uradili.“

Ključna stavka ovog ugovora je plan da njime ESA ispuni svoj deo operacionih troškova i dodatnih servisa podrške za Međunarodnu svemirsku stanicu (International Space Station – ISS). Sama letelica Orion sastojaće se iz tri glavne komponente: kabine za posadu, koja može da ponese četiri astronauta u svemir i vrati ih na Zemlju, zatim je tu sistem za obustavljanje lansiranja, koji može da ukloni modul sa posadom ukoliko dođe do problema tokom lansiranja koji bi ugrozili život astronauta, i na kraju tu je servisni modul u kojem će se nalaziti napajanje, toplotni i potisni sistemi. Servisni modul će biti lociran tačno ispod kabine i obezbeđivaće kretanje letelice kroz svemir, kao i kontrolu visine i sistem za prekid uzdizanja na velikim visinama, a biće zadužen i za snabdevanje strujom, vodom i vazduhom, kao i za kontrolu temperature u Orionu. Biće povezan sa modulom za posadu sve do pred sam povratak na Zemlju.

Orion jezdi kroz svemir (Foto: William Gerstenmaier, NASA)

„Ovo nije jednostavan sistem i ESA-in doprinos će biti kritičan za uspeh Orion misije 2017.“ ističe Mark Gejer „Mark Geyer“, menadžer programa Orion. Istraživačka misija 1 (Exploration Mission-1) biće prvi integrisani letački test i za Orion i za novi NASA-in lansirni sistem. Prethodno će, 2014 godine, Orion biti lansiran bez posade i to na vrhu teške rakete Delta IV u okviru Istraživačkog test leta-1 (Exploration Flight Test-1). Planirano je da Orion dostigne visinu leta od 3.600 milja (skoro 5.800 kilometara) što bi bilo više nego što je i jedna ljudska letelica dostigla u poslednjih 40 godina (poređenja radi ISS orbitira na visini od najviše 410 kilometara). Za potrebe tog testa servisni modul će napraviti kompanija Lockheed Martin.

Planirano je i da Exploration Mission-1 bude odrađena bez posade kako bi se prvo demonstrirale performanse celokupnog integrisanog sistema, a posada (četiri astronauta) bi zauzela svoja mesta u okviru Exploration Mission-2 koja je, kako sada stvari stoje, planirana tek za 2021 godinu.

http://www.nasa.gov/multimedia/videogallery/index.html?media_id=158530701

Izvor: NASA

O autoru
TajmLajn