loading...
Sponser
0 3

Natura 2000 u Srbiji

U Zavodu za zaštitu prirode Srbije sredinom marta realizovana je radionica na temu „Koliko nam je poznata priča o Natura 2000“ za predstavnike zainteresovanih strana za zaštitu prirde. Radionica je predstavljala finalni korak u realizaciji projekta „Biljke od međunarodnog značaja u flori Srbije“, u okviru koga su urađeni poster i publikacija pod istim nazivom.

Budući da je glavni rezultat Projekta vezan za biljne vrste i to posebno biljke za koje je potrebno odrediti Natura 2000 područja, radionica je održana u cilju da se upravljačima zaštićenih područja, organima lokalne samouprave, nevladinim organizacijama, korisnicima ili vlasnicima zemljišta, potencijalnim upravljačima Natura 2000 područja predstave sazananja o vrstama biljaka koje rastu u njihovom okruženju.

s3

U uvodnom delu radionice održane su tematske prezentacije. Prezentaciju projekta „Biljke od međunarodnog značaja u flori Srbije“ održala je mr Verica Stojanović, stručni saradnik Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Primere prakse u uspostavljanju Natura područja Republike Hrvatske putem skajp konferencije u prezentaciji „Pripreme za proglašenje i upravljanje Natura 2000 u Hrvatskoj“, predstavila je Ivana Plavac, rukovodilac odseka za ekološku mrežu u Državnom zavodu za zaštitu prirode Hrvatske.

Iskustva upravljača zaštićenim područjima na polju Natura 2000 kod nas sa prezentacijom na temu „Natura 2000 u Ovčarsko-kablarskoj klisuri“ predstavio je Uroš Pantović, biolog u zaštićenom području PIO Ovčarsko kablarska klisura.

I na kraju, prezentaciju „Kako do Nature? Uloga NVO u Srbiji“ održao je Miloš Popović, biolog Udruženja za održivi razvoj i očuvanje prirodnih staništa Srbije – HabiProt.

s4

Kroz rad po grupama na temu „Dijalogom i saradnjom ka Natura 2000 mreži u Srbiji“, koji je vodila Duška Dimović direktorka WWF programa u Srbiji oko četrdeset učesnika radionice diskutovalo je o tome zašto Srbija još nije otpočela proces proglašenja Natura područja, koji su problemi a kakva su rešenja.

U cilju nastavka saradnje na prikupljanju podataka o staništima međunarodno zančajnih biljnih vrsta u Srbiji i uspostavljanja Natura područja svaki učesnik radionice je dobio primerak knjige i postera „Biljke od međunarodnog značaja u Srbiji“

Projekat „Biljke od međunarodnog značaja u flori Srbije“, je finansiran i realizovan u okviru međunarodnog projekta NatuRegio Balkans koji sprovodi fondacija Alfred Topfer (Alfred Toepfer Stiftung F.V.S.) u saradnji sa Alfred Topfer akademijom za zaštitu prirode (NNA – Alfred Toepfer Akademie für Naturschutz), uz finansijsku podršku Nemačke fondacije za životnu sredinu (DBU – Die Deutsche Bundesstiftung Umwelt) i Fondaciju Heidehof (Die Heidehof Stiftung).

Info i fotografije: Zavod za zaštitu prirode Srbije

]]>