Zanimljivosti
Sada čitate
Održan šampionat u sklapanju Rubikove kocke

Otvoreno prvenstvo u sastavljanju Rubikove kocke pod nazivom ZTE Serbian Open 2013 održano je ovog vikenda, 23. i 24. marta, u Beogradu u organizaciji Dragana Okanovića i uz podršku Centra za promociju nauke.

Serbian Open 2013 održan je po zvaničnim pravilima Svetske asocijacije Rubikove kocke (World Cube Asspciaton – WCA). Na takmičenju u Beogradu učestvovalo je više od 60 takmičara iz deset zemalja, koji su se nadmetali u raznim disciplinama: slaganje kocke 2x2x2, 3x3x3, 5x5x5, slaganje jednom rukom i sa povezom preko očiju.

Slaganje Rubikove kocke zatvorenih očiju (Foto: CPN)

Ovogodišnji pobednik Serbian Open 2013 u kategoriji slaganja Rubikove kocke je dvadesetogodišnji Milan Batic iz Mađarske koji je složio kocku za fantastičnih 9.35 sekundi. On je inače upisan i u Ginisovu knjigu rekorda kao neko ko je za 24 sata složio najveći broj kocaka i to 4.786. Drugo mesto, sa vremenom od 11.03, osvojio je Bence Hunor takođe iz Mađarske, prošlogodišnji pobednik Međunarodnog takmičenja koje je održano u okviru ”Maja meseca matematike”. Treće mesto je pripalo Benceu Baratu koji je kocku složio za 11.45 sekundi.

Inače, trenutni svetski rekord u brzini slaganja Rubikove kocke drži osamnaestogodišnjak Feliks Zemdegs, koji je na Otvorenom zimskom prvenstvu u Melburnu 2011. godine kocku složio za neverovatnih 5,66 sekundi.

Rubikova kocka je mehanička igračka, koju je 1974. godine izumeo mađarski pronalazač i profesor arhitekture Erne Rubik. Sastavljena je od 26 manjih plastičnih kockica koje se vrte oko središnjeg jezgra. Osim što se smatra za najprodavaniju igračku na svetu, Rubikova kocka, pored zabave koju pruža sastavljanje, predstavlja logički i matematički izazov. Više od obične igračke, Rubikova kocka je prešla sve svetske granice, stekla popularnost među stotinama miliona vernih igrača i nadahnula tri generacije naučnika, matematičara i umetnika. Postoji 43.252.003.274.489.856.000 mogućih kombinacija Rubikove kocke, od kojih se svaka može rešiti u najviše dvadeset okretanja.

Više informacija o takmičenju i pobedicima možete naći na sajtu rubik.rs

O autoru
TajmLajn