Nauka
Sada čitate
Održana konferencija o kvantnoj muzici

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, u okviru projekta Kvantna muzika (Quantum Music), 21. i 22. marta, Muzikološki institut SANU i Centar za promociju nauke organizovali su konferenciju o Kvantnoj muzici i temama u vezi s ovim projektom.

Na konferenciji su govorili neki od najpoznatijih kvantnih fizičara iz raznih krajeva sveta, između ostalih i Vlatko Vedral, profesor na Univerzitetu Oksford, Kjara Marleto sa Univerziteta Oksford, Klaus Molmer, profesor na Univerzitetu Arhus i najveći popularizator kvantne fizike u Danskoj, iEndru Garner iz Centra za kvantne tehnologije u Singapuru.

Pored fizičara, publika u SANU imala je prilike da se sretne i sa muzičarima, muzikolozima, kompozitorima i inženjerima koji su osmislili hibridni klavir u okviru projekta Kvantna muzika, a svoje viđenje povezanosti nauke i muzike predstavili su i Sonja Lončar i Andrija Pavlović, koji čine LP Duo, a jedni su od inicijatora projekta.

Projekat Kvantna muzika u sebi povezuje svetove muzike, novih naučnih tehnologija i kvantne fizike, a predstavljen je tokom jesenje turneje u nekoliko evropskih gradova (Hag, Ljubljana, Arhus, Kopenhagen, Beograd).

O autoru
Elementarijum
Elementarijum je naučno popularni portal Centra za promociju nauke.