Ekologija
Sada čitate
OEBS zainteresovan za zaštitu životne sredine u Srbiji

Šef misije OEBS-a u Srbiji, njegova ekselencija amabasador Peter Burghard i njegovi saradnici posetili su u petak u petak 15. marta 2013. godine, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine. Sa predstavnicima misije OEBS-a u Beogradu razgovarao je posebni savetnik Ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine gospodin Ljubomir Aksentijević.

Njegova ekselencija Peter Burghard je na početku sastanka istakao da je zainteresovan za oblast zaštite životne sredine u Srbiji. Istakao je značaj ove oblasti u razvoju jedne države posebno kada je reč o njenim građanima i dodao da je jedan od instrumenata kako kontrolisati zaštitu životne sredine jeste bolja informisanost javnosti.

Gospodina Burgharda najviše su interesovali razlozi ukidanja Fonda za zaštitu životne sredine i kako će ubuduće funkcionisati Ministarstvo bez ovog fonda.

OEBS poseta

Gospodin Aksentijević mu je pojasnio razloge zbog kojih je Fond ukinut navodeći netransparentnost rada Fonda, odnosno nemogućnost države da ima uvid u prihode i rashode fonda, ali i moguće zloupotrebe sredstava u privatne svrhe. Prema njegovim rečima, Fond je bio teret za državu jer su se iz njega finansirali projekti koji nemaju direktne veze sa zaštitom životne sredine. Dodao je da je sadašnje ministarstvo imalo velikih problema u rešavanju zatečenog stanja, posebno kada je reč o Ugovorima koji su obećani a nisu ispoštovani.Nesporne obaveze proistekle iz ovih ugovora se isplaćuju, ali se sporni ugovori i dalje proveravaju, odnosno utrvđen je tranzicioni mehanizam za isplatu nespornih obaveza. U pripremi je legislativa koja bi trebalo sistemski da reši finansiranje ciljeva zaštite životne sredine.

Istakao je da ministarstvo ne odustaje od ideje za sistemsko rešenje finansiranja aktivnosti i kao dobar primer takvog rešenja naveo zakon o efikasnom korišćenju energije u okviru koga će biti formiran Fond za energetsku efikasnost. Rekao je da struktura ovakvog fonda neće biti birokratska već će podrazumevati konsultante i investitore, a rad fonda biće transparentan.Kao mogućnost naveo je da se i OEBS uključi u rad fonda, ne samo finansijski već i savetodavno.

Gospodin Aksentijević je predstavnicima OEBS-a uručio primerak knjige Prioritetnih projekata ministarstva i rekao da je retkost da se neko ministarstvo na ovaj način predstavi investitorima. Izrazio je spremnost ministarstva da sa sarađuje sa predstavnicima misije OEBS-a u Srbiji i da da su njihove sugestije i komentari u vezi sa projektima ministarstva dobrodošli.

Na kraju sastanka gospodin Aksentijević je naglasio da prirodni resursi jedne zemlje nisu “rastegljivi“ i da su prirodni resursi kakve ima Srbija bogatsvo koje treba čuvati i u njih ulagati.

Izvor: Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine

O autoru
TajmLajn