Povratak u budućnost
Sada čitate
Osetite budućnost – inovacije koje će promeniti svet u narednih 5 godina

Svakog decembra kompanija IBM predstavlja svojih 5 u 5 – pet predviđanja tehnoloških inovacija koje će promeniti način na koji radimo, živimo i zabavljamo se u narednih pet godina. Te ideje dolaze od hiljada biologa, inženjera, matematičara i medicinara koji rade u IBM-ovim istraživačkim laboratorijama širom sveta, po čemu je ova kompanija prepoznata kao jedan od globalnih tehnoloških lidera.

Na kraju 2012. IBM je predstavio pet inovacija koje će računarima omogućiti da imitiraju i prošire naša čula pomažući nam da postanemo još svesniji i još produktivniji. Svedoci smo rađanja mašina koje osećaju, kao što je recimo slučaj sa kolima koja se sama parkiraju, a budućnost nam donosi neslućene mogućnosti. Evo i koja su to tehnološki prodori za koje IBM-ovi naučnici smatraju da će se odigrati u narednih pet godina.

Dodir – Korisnici će moći da osete stvari kroz svoj telefon. U IBM-u naučnici rade na omogućavanju upotrebe čula dodira kod mobilne kupovine i to kroz aplikacije za prodavnice koje koriste taktilne i infracrvene tehnologije. Kupci će moći da „osete“ teksture i tkanje tkanine ili proizvoda prostim prevlačanjem prsta preko slike proizvoda na ekranu mobilnog uređaja.

IBM-ovih 5 u 5: Dodir

Vid – Pikseli će govoriti više od hiljadu reči. Računarski sistemi će biti u stanju da gledaju i prepoznaju vizuelne podatke kao što su onlajn fotografije, medicinske dijagnostičke snimke i video snimke sa saobraćajnih kamera, i da tim pikselima daju smisao na način na koji ljudi interpetiraju slike koje vide svojim očima.

IBM-ovih 5 u 5: Vid

Sluh – Računari će moći da čuju ono što je važno. Zvučni pritisak, vibracije i zvučni talasi različitih frekvencija moći će da se prepoznaju i koriste za predviđanje kada bi, recimo, drvo moglo da padne ili kada bi moglo da dođe do odrona. Mašine će moći da prevode govor beba tako da će roditelji razumeti kada im podmladak diže larmu zato što je gladan, umoran ili ga nešto boli.

IBM-ovih 5 u 5: Sluh

Ukus – Digitalno čulo ukusa pomoći će vam da pametnije jedete. Zdrava, a ukusna ishrana postaće moguća kroz upotrebu računarskih sistema dizajniranih da budu kreativni. Mašina koja je u stanju da iskusi aromu određivaće preciznu hemijsku strukturu hrane i zašto se ona dopada ljudima. Ne samo da će time biti moguće proizvesti zdravu hranu koja je ukusnija, već će računar biti u stanju da nas iznenadi neočekivanim kombinacijama hrane koja će biti dizajnirana tako da do maksimuma podigne naše iskustvo ukusa i arome. (samo se pitam šta će se desiti sa silnim TV kuvarima u tom slučaju, prim. ur.)

IBM-ovih 5 u 5: Ukus

Miris – Računari će imati čulo mirisa, pa će tako vaš telefon moći da detektuje da li ste na putu da se razbolite prostom analizom miliona molekula iz vašeg daha. Računari će moći da namirišu hemikalije u urbanim područjima kako bi nadgledali zagađenje ili će analizirati stanje zemljišta za useve u poljoprivredi. Jednostavni sistemi za detekciju moći će da obavljaju merenja sa preciznošću od samo jednog molekula.

IBM-ovih 5 u 5: Miris

[iframe width=“560″ height=“315″ src=“http://www.livetv.rs/upload/embed.php?videoid=10260″ frameborder=“0″ allowfullscreen></iframe]

Za više informacija o ovim inovacijama pogledajte video klipove koje je IBM objavio na svom YouTube kanalu.

 

O autoru
TajmLajn