Obrazovanje
Sada čitate
Otvoren dvodnevni skup „Nove tehnologije u obrazovanju“
Sadržaji

Dvodnevni skup „Nove tehnologije u obrazovanju“ posvećen upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u sistemu obrazovanja otvoren je 27. februara. Prisutnima na otvaranju obratila se državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Snežana Marković: „Upotreba savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija nije napredak i svrha sama po sebi, već je neophodna sprega sa pedagogijom. Ovaj događaj ima svrhu da se znanje nastavnika unapredi, ali i da se u javnosti podigne svest o važnosti upotrebe IKT i na taj način unapredi sistemobrazovanja, a sve za dobrobit učenika koje pripremamo za život u 21. veku.

U konferencijskom delu programa “Novih tehnologija u obrazovanju” govori se o strateškom, ali i svakodnevnom pristupu upotrebi IKT u školama i na fakultetima, o obuci nastavnika za upotrebu novih tehnologija u nastavi, digitalnim udžbenicima, učenju preko interneta i drugim važnim temama. Akcenat je na praktičnim rešenjima, pa su priliku da predstave svoju svakodnevnu upotrebu novih tehnologija u školi dobili učitelji, nastavnici i univerzitetski profesori iz cele Srbije, zemalja u regionu i Velike Britanije. Poseban segment programa posvećen je inkluzivnom obrazovanju uz podršku novih tehnologija.

Nove tehnologije u obrazovanju (foto: TajmLajn)

Nove tehnologije u obrazovanju (foto: TajmLajn)

Resorno ministarstvo za telekomunikacije je kao jedan od strateških ciljeva postavilo razvoj i ulaganje u obrazovanje kroz primenu savremenih tehnologija i tom cilju težimo kroz projekte i konkurse koje sprovodimo“, navela je državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić. Državna sekretarka je istakla da je digitalna pismenost danas uslov kako za dalje školovanje tako i za zaposlenje u gotovo svim granama.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadežje naveo „da ulaganje u obuku i razvoj kadrova, kako kroz formalni tako i kroz neformalni sistem obrazovanja, je najbolja dugoročna strategija za postizanje konkurentnosti, naročito imajući u vidu činjenicu da je u vreme brzih društvenih i ekonomskih promena zasnovanih na novim znanjima, tehnologijama i proizvodima ,vrednost i upotrebljivost stečenih znanja sve kraća.

Nove tehnologije u obrazovanju (foto: TajmLajn)

Nove tehnologije u obrazovanju (foto: TajmLajn)

Među više od pedeset predavača na „Novim tehnologijama u obrazovanju“ je i veliki broj britanskih stručnjaka. U sajamskom delu programa svoja tehnološka rešenja za obrazovanje predstavlja i osam britanskih kompanija.

Ambasador Velike Britanije u Beogradu Denis Kif na otvaranju skupa rekao je: “Ujedinjeno Kraljevstvo je širom sveta prepoznato kao važan i kredibilan partner u oblasti primene i razvoja novih tehnologija u obrazovanju. U Britaniji se već više od 30 godina održava vodeći svetski sajam novih tehnologija u obrazovanju –Bett Show. Cilj ovog velikog okupljanja je da ističe pozitivne primere, otvara debate, podstiče razvoj i, ujedno, promoviše najnovija dostignuća iz oblasti informacionih tehnologija u obrazovanju.

Nove tehnologije u obrazovanju (foto: TajmLajn)

Nove tehnologije u obrazovanju (foto: TajmLajn)

Milan Vujović, direktor marketinga kompanije Samsung koja je podržala događaj kao zlatni partner, rekao je: “Kroz projekat “Digitalna učionica”, Samsung aktivno učestvuje u oblikovanju budućnosti učenja i unapređenju obrazovanja i obrazovnog sistema, nudeći jedan novi pristup u svakodnevnoj nastavi, bržu razmenu multimedijalnog sadržaja, veću interaktivnost i angažovanost u radu uz pomoć inovativnih tehnologija. Na ovaj način podstičemo nastavnike i učenike da pristupe novom iskustvu učenja, u kojem tehnologija omogućava pristup znanju svima, ma gde se nalazili.

Nove tehnologije u obrazovanju (foto: TajmLajn)

Nove tehnologije u obrazovanju (foto: TajmLajn)

Prisutnima se obratila i Natalija Jelenskaja Kocović, menadžer za jugoistočnu Evropu u kompaniji Pearson, zlatnom partneru „Novih tehnologija u obrazovanju“ i, između ostalog, istakla: “Ova konferencija, kao i druge konferencije iz oblasti obrazovanja, na kojima pedagozi rado učestvuju, treba da razbije stereotip da nove tehnolgije nisu za Srbiju i njene đake već da se to tamo negde daleko, radi lakše. Zajedno možemo da pokažemo da Srbija ima potencijala da najnovijim nastavnim metodama podučava svoje učenike.

Ispred British Council-a, jednog od partnera koji organizuju „Nove tehnologije u obrazovanju“, prisutnima se obratio Toni O’Brajan, direktor za zapadni Balkan: „Kažu da postoje tri univerzalna jezika – fudbal, engleski i jezik kompjutera. Mi u Britaniji želimo da verujemo da smo dobri u sve tri navedene stvari, a nedavno smo jasno pokazali i koliki značaj pridajemo kompjuterima i informaciono-komunikacionim tehnologijama uopšte. Naime, od prošle godine, informatika i programiranje su obavezni predmeti od prvog razreda osnovne škole u Britaniji.

Nove tehnologije u obrazovanju (foto: TajmLajn)

Nove tehnologije u obrazovanju (foto: TajmLajn)

Konferenciju prati sajamski program u okviru koga će praktična rešenja u oblasti IKT u obrazovanju predstavlja više od 40 kompanija iz Srbije, zamalja regiona i Velike Britanije. Posetioci sajma imaju priliku da prisustvuju času u digitalnoj učionici, da vide kako izgledaju internet udžbenici, zašto je proces učenja delotvorniji kada je u učionici robot, ali i da društvene mreže mogu da budu korišćene kao didaktičko sredstvo.

Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Pošto je naša ekipa bila na licu mesta i snimila zanimljiv materijal, uskoro ćete imati priliku da vidite video priloge sa sajma i konferencije „Nove tehnologije u obrazovanju“.

O autoru
TajmLajn