Tehnologija
Sada čitate
Procesori za veštačku inteligenciju u fokusu hardverske industrije

Veštačka inteligencija je poslednjih godina sve prisutnija u različitim oblastima u kojima se tehnike mašinskog učenja i s njima povezanih neuronskih mreža mogu primeniti, a to je za sobom povuklo i razvoj specijalizovanih hardverskix rešenja.

Apple, ARM, Microsoft, Intel, Amazon, Nvidia, IBM, pa čak i Tesla, objavili su kako rade, ili će početi da rade, na svojim procesorima specijalizovanim za veštačku inteligenciju. New York Times je početkom godine objavio i kako je na sličnom poslu angažovano više preko 45 manjih kompanija, startupa koji su osnovani samo sa svrhom razvoja VI čipova, a tome treba dodati i nepoznat broj sličnih startupa pokrenutih u Kini.

Svi oni rade na razvoju neke nove arhitekture koja bi mogla da izvodi operacije specifične za VI, a koja bi zamenila danas dominantnu x86 platformu. U suštini bi operativni sistemi ostali na x86 arhitekturi, ali bi hardverski podsistemi bili prebačeni na efikasnije, specijalizovane čipove.

Veštačka inteligencija manje se oslanja na determinističku stranu matematike i „sirove“ kalkulacije, a više se bavi pronalaženjem uzoraka, simulacijama, kao i rekurzivnim učenjenjem kroz računarsku neuronsku mrežu. Zbog toga ovakva primena zahteva i drugačije čipove.

Iako bi se sve ovo moglo izvoditi i na postjećim x86 procesorima, neko drugačije i inovativnije rešenje moglo bi biti daleko efikasnije. Prepoznavanje lica, autonomna vožnja, igranje kompleksnih igara, preuzimanje radnih zadataka od ljudi, kao i poboljšavanje performansi kroz učenje, zadaci su koje bi bolje obavljali manji, jednostavniji, ali visoko specijalizovani procesori nego što to danas čine univerzalni centrlani (CPU) ili grafički (GPU) procesori. Nova arhitektura bi donela smanjenje potrošnje struje i davala bi bolje rezultate u saradnji sa odgovarajućim softverom.

Pored poznatih hardverskih kompanije i investitori se sve češće odlučuju da ulažu svoj novac u ovu oblast. VI je jedno od retkih područja koje danas u svetu IT-ja beleži eksponencijalni rast interesa, investicija i novih proizvoda. Ipak, specijalizovana procesorska rešenja koja bi zadovoljila sve potrebe u toj oblasti za sada nisu na vidiku, a najoptimističnije procene govore da bi se neke naznake budućeg razvoja ove hardverske grane trebale videti tokom sledeće godine.

O autoru
TajmLajn