Info
Sada čitate
Reakcija domaćih IT organizacija povodom novog nacrta Zakona o prevozu putnika

Osam IT organizacija – Niški klaster naprednih tehnologija, IT klaster Subotica, IKT mreža, Vojvođanski IKT klaster, IT klaster Centralne Srbije, Inicijativa Digitalna Srbija, Zrenjaninski IKT klaster i SEE ICT – uputilo je ministarki građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dopis u kome izražavaju zabrinutost zbog najavljenih izmena Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Ovde vam prenosimo sadržaj dopisa u celosti.

Poštovana ministarko Mihajlović,

Organizacije koje potpisuju ovaj dopis okupljaju predstavnike iz sve tri oblasti trostruke spirale biznis – obrazovanje – javna uprava, uključujući i ogromnu većinu IT kompanija koje u Srbiji zapošljavaju preko 22.000 ljudi i odgovorne su za najjači izvozni proizvod Srbije danas.

Odlučili smo da Vam se udruženo obratimo kao predstavnici domaćeg IKT sektora, a sa željom da izrazimo zabrinutost povodom najavljenih izmena Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju. Predlozi izmena koji su objavljeni su na nekim od foruma taksi udruženja, ukoliko su tačni, eksplicitno isključuju mogućnost korišćenja savremenih tehnologija, onemogućavaju unapređenje oblasti prevoza putnika i nanose štetu krajnjim korisnicima.

Smatramo da navedeni predlozi izmena ovog Zakona nisu u skladu sa principima slobodnog tržišta i strateškim opredeljenjem Vlade Srbije o podršci savremenim načinima poslovanja. Izmene poput onih koje donose obavezu korišćenja taksimetra, a isključuju opciju određivanja cena putem digitalne aplikacije ili ustanovljavaju obavezu overavanja računa pečatom prevoznika udaljavaju Srbiju od strateški postavljenih ciljeva u oblasti digitalne transformacije društva.

Na osnovu informacija kojima raspolažemo, verujemo da bi sporne izmene dodatno doprinele ograničavanju konkurencije i ugrozile kvalitet usluga koje su potrebne građanima.

Posao države je da obezbedi fer uslove za sve učesnike na tržištu koje je slobodno i da osigura poštovanje zakona. S druge strane, verujemo da država treba i da aktivno podrži inovativno poslovanje, nove poslovne modele i transformaciju tržišta i zakona koji ga regulišu uvek imajući u vidu razvoj savremenih tehnologija i potrebama današnjeg korisnika.

Svesni smo da je ovo situacija u kojoj su se pre Srbije našle druge mnogo razvijenije evropske zemlje, ali i zemlje u našem okruženju sa kojima lakše možemo da se poistovetimo. I pored svih teškoća na koje su naišli, zemlje poput Velike Britanije, Nemačke, ali i Hrvatske i Rumunije, našle su načine da omoguće inovativnim poslovnim modelima da funkcionišu, unapređujući konkurentnost na zadovoljstvo svih strana.

Dodatno, neke od predloženih izmena su u suprotnosti sa digitalizacijom i smanjenjem birokratizacije koja već postoji u zakonodavstvu naše zemlje, poput Zakona o elektronskom dokumentu ili Zakona o privrednim društvima.

Sigurni smo da ćete i Vi i Vlada Srbije, u skladu sa svojim otvorenim opredeljenjem da podržavate inovativne modele poslovanja i digitalnu transformaciju celokupnog društva, umeti da prepoznate koliko je važno omogućiti uslove za tržište na kome se cene formiraju slobodno, korisnici dobijaju najbolju moguću uslugu, a inovacije su poželjne i pomognute, a ne sputane.

Ovim putem Vas pozivamo da vratite nacrt zakonskih izmena na razmatranje, uz uključivanje šireg kruga zainteresovanih strana. Podsećamo da smo, kao i do sada, spremni da stavimo na raspolaganje svoje vreme, stručnost i iskustvo kako bi pomogli rad svih tela koje će definisati propise u ovoj i drugim oblastima, a koje nailaze na izazove koje donosi digitalna transformacija.

O autoru
TajmLajn