loading...
Sponser
0 3

„Sačuvajmo čudesne vrste“ u Nišu

Nakon Beograda, gde je bila izložena u periodu od 20. do 29. marta u KomBank Art holu, izložba „Sačuvajmo čudesne vrste“, posvećena obeležavanju 50 rođendana IUCN Crvenim listama ugorženih vrsta seli se u Niš. Izložba će biti postavaljena kao deo nastupa Zavoda za zaštitu prirode Srbije u okviru 7. Festivala nauke „Nauk nije bauk“ koji se održava 03. i 04. aprila na Elektronskom fakultetu u Nišu.

Postioci Festivala nauke u Nišu imaće priliku da obilaskom izložbe, kako su istakli otvarajući izložbu u Beogradu Boris Erg, direktor Kancelarije za Jugositočnu Evropu IUCN-a i dr Mario Lukinović, pomoćnik direktora Zavoda, saznaju mnoge zanimljivosti o vrstama koje moramo da sačuvamo, da vide fotografije vrsta koje se nalaze na Svetskoj crvenoj listi, kao i one koje su retke i ugrožene kod nas.

Pozivnica Cudesne vrste

Zavod u saradnji sa naučnim institucijama radi na istraživanju i prikuljanju podataka kako bi pored „Crvene knjige flore“ i „Crvene knjige dnevnih leptira“ uskoro bile objavljene i knjige koje obrađuju kičmenjake naše zemlje, od kojih će prve biti za vodozemce i gmizavce. Pomoćnih direktora Zavoda najavio je da će ova institucija u cilju unapređenja rada u zaštiti prirode, ove godine biti domaćin Svetskog kongresa biodiverziteta i Godišnjeg sastanka direktora evropskih agencija i zavoda za zaštitu prirode članica ENCA mreže i da će se prvi put u našoj istoriji organizovati stručna istraživanja biljnih i životinjskih vrsta na prostru manastira Hilandar.

1426796782red-list-logo-red

Direktor Kancelarije za jugoistočnu Evropu IUCN Boris Erg istakao je da je „Crvena lista ugroženih vrsta barometar stanja živog sveta i prvi je pokazatelj koje mere je neophodno preduzeti kako bi smo očuvali prirodu i njene vrednosti“.

Posetioci 7. Festivala nauke u Nišu, na štandu Zavoda moći će da pogledaju eksponate koji prikazuju odlike geonasleđa istočne Srbije i retke biljne i životinjske vrste okoline Niša.

Istovremeno, u Nišu će posetioci 16. Međunarodnog sajma turizma u okviru 2. Konferencije o avanturističkom turizmu i aktivnom odmoru u prirodi, imati priliku da saznaju nešto više o u svetu popularnom programu za turiste „Birdwatching”. Prezentaciju na temu „Posmatranje ptica u Srbiji – strast, novi izazovi i sport“ predstaviće saradnik Zavoda, Miloš Radaković. Konferencija je zakazana za 03. april, sa početkom u 11 časova, u VIP sali za prezentacije sportskog centra Čair u Nišu.

]]>