Ekologija
Sada čitate
Sastanak mladih Eko-reportera u Bukureštu
Sadržaji

Od 27. februara do 1. marta održan je sastanak nacionalnih koordinatora međunarodnog programa Mladi Eko-reporteri u Intekontinental hotelu u Bukureštu. Sastanak je organizovan od strane Nacionalnog operatera iz Rumunije, organizacije Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie (CCDG).

Tokom sastanka, učesnici su razgovarali o mogućnostima razvoja novih projekata u okviru programa, značaju internacionalne saradnje Mladih Eko-reportera, kriterijumima godišnjeg konkursa članaka,  fotografija, video zapisa i još mnogo toga. Organizovane su radionice tokom kojih su učesnici razmenjivali ideje i iskustva u cilju unapređenja programa.

YRE-NOM-2015-2

Obeleženo je i 20 godina postojanja programa i posebno je bilo interesantno predavanje pionira međunarodnog programa Mladi Eko-reporteri, koje su održali kreator programa, Philippe Saugier i jedan od prvih mladih Eko-reportera, Pedro Marcelino.

Međunarodni program Mladi Eko-reporteri (Young Reporters for the Environment – YRE) predstavljaju mrežu mladih, pasioniranih ljudi, koji obrazuju javnost o održivom razvoju angažovanjem u kreativnom eko-novinarstvu. Koordinisani od strane Fondacije za obrazovanje o zaštiti životne sredine (Foundation for Enviromental Education – FEE), YRE su prisutni u više od 30 zemalja širom sveta, a od 2013. i u našoj zemlji. Tokom 2014. godine u programu je učestvovalo 30000 mladih Eko-reportera širom sveta.

Kroz program Mladi Eko-repoteri učesnici, uzrasta od 11 do 21 godine, istražuju pitanja i probleme vezane za zaštitu životne sredine i izveštavaju o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis, predlažući rešenja kad god je moguće. Program razvija veštine i znanja učesnika. Pruža im dublje razumevanje održivog razvoja, jača njihove komunikacione veštine, podstiče ličnu inicijativu i timski rad, razvija socijalnu odgovornost i unapređuje liderske sposobnosti.

Mladi-EkoReporteri

Svaka osoba uzrasta od 11-21 godine koja želi da postane Eko-reporter i da istažuje lokalne probleme i pitanja u životnoj sredini može da se prijavi. U program mogu da se uključe škole, fakulteti i svi zainteresovani pojedinci.

U Srbiji nacionalno takmičenje se završava krajem marta. Nacionalni žiri bira najbolji članak, fotografiju/fotopriču i video iz 3 starosne kategorije (12-15, 16-18, 19-21 godina), koje Nacionalni operater prosleđuje na međunarodno takmičenje.

Rok za predaju radova je 15. mart 2015. a sve informacije o propozicijama možete naći na sajtu Mladih Eko-reportera.

O autoru
TajmLajn