Nauka
Sada čitate
Srbija regionalni lider u promociji nauke

U savremenim demokratskim zemljama znanje i povezanost predstavljaju ključne resurse za razvoj zajednice. Svest o značaju uloge obrazovanja i nauke preduslov je za stvaranje društva zasnovanog na znanju, koje vodi ka uspešnoj održivoj ekonomiji.

Popularizacija nauke svojstvena je razvijenim demokratskim društvima. Ulaganja u nauku i tehnologiju zavise i od podrške koju takvi projekti dobijaju od samih građana. Zato je važan nivo naučne pismenosti među građanstvom, ali i privrednim i političkim elitama, kako bi svi mogli da prate razvoj ovih oblasti i kako bi ispravno rasuđivali i donosili odluke u vezi sa finansiranjem naučnih istraživanja i daljim razvojem zajednice.

U Srbiji se nedostatak razumevanja za ovu vrstu organizovane aktivnosti promocije nauke često pravdao putem nezrelosti elita i medija, ali često i visokom ekonomskom cenom, što su tendencije koje dovode do opšte stagnacije: kako ekonomske tako i društvene.

Međutim, u poslednjih nekoliko godina Srbija se izdvojila u Regionu kao društvo koje se sistemski i suštinski bavi popularizacijom nauke. Nakon niza naučnopopularnih manifestacija, radionica, izložbi i debata, za svega nekoliko godina, među građanima Srbije je vidno poraslo interesovanje za nauku. Prema rezultatima istraživanja iz marta 2012. Godine, koje je Centar za promociju nauke sproveo u saradnji sa Filozofskim fakultetom, 84 odsto građana je smatralo da treba da postoji državna institucija nadležna za promociju nauke. Prema poslednjem, ponovljenom istraživanju, pokazuje se da to misli čak 97 odsto građana. Isto toliko sugrađana smatra da treba da postoji Centar kao takav, koji se bavi poboljšanjem nivoa naučne pismenosti.

Brojne inicijative i organizacije koje se bave promocijom i popularizacijom nauke u Srbiji su 2010. godine, u vidu Centra za promociju nauke, dobile institucionalnu podršku u naporima da podignu svest o značaju nauke i razvoja srpskog društva na temelju znanja. Centar pomaže projekte popularizacije i promocije nauke finansijski putem javnih poziva, organizaciono, medijski i na svaki drugi mogući način.

Maj mesec matematike

Maj mesec matematike je najveća naučnopopularna manifestacija posvećena matematici u regionu, koju je u 2013. godini posetilo oko 120.000 građana Srbije. Dane budućnosti: Robotika posetilo je oko 150.000, a Festivali nauke u Beogradu i Nišu svake godine beleže sve veći broj zainteresovanih građana. Stotine školskih i gradskih naučnih festivala, kao i krcate naučnopopularne tribine širom Srbije, pokazuju da naši sugrađani žele da saznaju više o naučnim otkrićima i da im je promocija nauke važna.

Za jako kratko vreme Srbija je postigla mnogo na polju promocije nauke, s obzirom na njenu početnu poziciju. Još jedan pokazatelj toga je i činjenica da naši popularizatori pomažu promociju nauke i u regionu, davajući podršku bosanskim, makedonskim i crnogorskim nacionalnim manifestacijama promocije nauke. Naši naučni promoteri redovni su gosti na brojnim međunarodnim konferencijama promocije nauke na kojima su predstavljani kao uspešni primer promocije nauke u post-tranzicijskim zemljama.

Izvor: Centar za promociju nauke

O autoru
TajmLajn