loading...
Sponser
0 3

Šta je Makers Lab?

Šta je Makers Lab? Termin Makers Lab se odnosi na otvorene laboratorije – radionice, mesta gde možete doći sa svojim idejama i tamo pronaći potreban materijal, alat, ali i pomoć za njihovu realizaciju. Na ovakvim mestima se kroz radionice, predavanja, projekcije i razgovore deli znanje, vreme i resursi potrebni inovatorima i kreatorima. Makers Lab Otvorene radionice, hackerspace ili hacklab, kako se još nazivaju, organizuje (u svetu već široka) zajednica inovatora, izumitelja i „uradi-sam“ entuzijasta, uglavnom organizovana u udruženja, grupe ili timove. Pored toga, postoje i otvorene laboratorije u okviru univerziteta, naučnih centara i velikih festivala nauke po čitavoj planeti, koji su prepoznali potrebu i potencijal ovakvih projekata kao prave inkubatore inovacija.

Gde je nastao prvi Makers Lab?

Koncept je postao popularan još devedesetih godina prošlog veka. Jedan od prvih otvorenih hackerspace prostora S-base je osnovan 1995. u Nemačkoj. S-base je počela kao laboratorija entuzijasta čiji je hobi bilo programiranje, ali je vrlo brzo prerasla u otvorenu laboratoriju – radionicu gde je bilo i elektroničara, robotičara i radio-amatera. Danas je ovo jedna od najpopularnijih otvorenih radionica u Nemačkoj sa velikim brojem članova. Svoje aktivnosti predstavljaju i na Dečjem danu u Berlinu i velikim naučnim festivalima.

Šta je Kliker?

Kliker Makers Lab je mesto gde se kreativnost i spretnost pretaču u jednostavne, ali zanimljive oblike. Makers Lab posetiocima nudi alate, prostor i znanja pomoću kojih će ideje oživeti. U Klikeru postoji kutak za svakog. Najmlađi, kao i oni manje iskusni, ovde mogu da naprave svoje prve mehaničke ili elektronske sklopove, dok oni iskusniji mogu samostalno da ostvare svoje zamisli u Inovacionoj laboratoriji Centra za promociju nauke.

Ko može da dođe u Makers Lab?

Od ponedeljka, 24. novembra, u centru Beograda, na adresi Knez Mihailova 5, svi posetioci, bez obzira na uzrast, imaju priliku da se samostalno oprobaju u izgradnji gradova, u proizvodnji uvrnutih mašina i kreativnih izuma, upotrebi novih materijala, savremenih mehaničkih i električnih uređaja. Izvor: Centar za promociju nauke]]>