Obrazovanje
Sada čitate
STEM veštine za američke izviđačice

Nekako kada čujete reč izviđači prva asocijacija je savladavanje veština potrebnih za snalaženje i preživljavanje u divljini. Ali po svemu sudeći ni izviđači nisu imuni na uvođenje nekih modernijih veština. Bar kada je reč o izviđačima, tačnije izviđačicama u SAD.

Osim što američka organizacija izviđačica (Girl Scouts) podučava svoje polaznice veštinama koje bi im mogle zatrebati u prirodi, od nedavno su u program uljučene i neke od veštona vezanih za inženjerstvo i tehnologiju. Tako, na primer, jedna organizacija izviđačica u Dalasu u saradnji s organizacijom Dallas Hackers Association svoje polaznice  podučava raznim oblicima „hakovanja“.

Veštine kojima se na ovom krusu bave variraju od otključavanja brava bez ključa pa sve do hakovanja računara i tehnika iz različitih STEM područja. Znanja koja se ovde stiču nisu zamišljena da izviđačice pretvore u moderne lopove ili hakere koji će krasti podatke, već ih ovakva specifična obuka treba pripremiti da se snađu u različitim izazovnim situacijama koje ih mogu snaći u životu.

Kada je reč o softverskom hakovanju, izviđačice imaju pristup računarima sa Kali Linux-om,  na kojima mogu vežbati „surfovanje“ po nezaštićenim serverima i računarima, pronalaženje sigurnosnih rupa, kao i iskorišćavanje istih – naravno, bez namere da se nekome učini zlo. Polaznice kurseva ovako mogu učiti o sajber sigurnosti na stvarnim primerima i videti koliko je važno zaštititi lične podatke.

Na ovaj način se devojčice u ranom uzrastu uče etici u primeni naučenog, a istovremeno im se daje pristup znanjima i veštinama koje im mogu pomoći u oblikovanju neke buduće karijere – i to u STEM oblasti u kojoj i inače hronično nedostaju žene.

O autoru
TajmLajn