Info
Sada čitate
Telekom Srbija razvio Android aplikaciju „Kada voziš, parkiraj telefon!“
Sadržaji

U okviru kampanje „Kada voziš, parkiraj telefon!“ kompanija Telekom Srbija razvila je Android aplikaciju namenjenu vozačima, pre svega mladima koji su najčešći korisnici pametnih mobilnih telefona, a ujedno i najrizičnija kategorija vozača.

U saradnji sa Upravom saobraćajne policije MUP-a Srbije i Srpskim komitetom za bezbednost saobraćaja Telekom Srbija na ovaj način želi da dodatno skrene pažnju na bezbednu upotrebu mobilnih telefona tokom vožnje, kao i da korisnicima pametnih telefona omogući još jedan način na koji mogu da odgovorno upotrebljavaju mobilni telefon.

edukativni deo android aplikacije kada voziš, parkiraj telefon!

Dostupna na srpskom i na engleskom jeziku, besplatna aplikacija „Kada voziš, parkiraj telefon!“ obezbeđuje  da svi dolazni pozivi budu onemogućeni, a poruke i notifikacije, uključujući i one sa društvenih mreža utišane. Pozivaocu ili pošiljaocu poruke aplikacija će slati poruku: „Trenutno vozim, a kad vozim, parkiram telefon“ ili neku drugu koju sami definišete. Kada parkirate automobil i isključite aplikaciju možete ponovo bezbedno da pregledate poruke, pozive i obaveštenja.  Ako već morate da koristite mobilni uređaj tokom vožnje to radite na zakonom dozvoljen način,  putem hands-free uređaja, a aplikacija vam u tom slučaju omogućava da se pozivi prebace na hands-free, lako i jednostavno,  a da svi ostali koji žele nešto da vam poruče dobiju obaveštenje da vam je uređaj „trenutno parkiran“.

Aplikacija sadrži i edukativni deo koji podseća i upozorava da telefoniranje tokom vožnje povećava rizik od saobraćajne nezgode četiri puta, a pisanje poruka čak osam puta. Vozač koji tokom vožnje koristi  telefon ponaša se kao da je pod dejstvom alkohola od najmanje 0,8 mg/ml. Njegove reakcije su sporije, ne zapaža brojne detalje u saobraćajnoj situaciji, tako dovodeći u opasnost i sebe i druge. I kada vozite manjim brzinama, vaš automobil će u trenutku preći dovoljnu razdaljinu da dovedete u opasnost sebe i svoje saputnike, kao i druge učesnike u saobraćaju. Zato parkirajte telefon dok vozite, a ova aplikacija će vam pomoći da o tome budu obavešteni svi oni koji baš tada žele nešto da vam poruče.

Aplikacija „Kada voziš, parkiraj telefon!” dostupna je na Google Play-u za mobilne uređaje koji imaju Android 4.0 (Ice Cream Sandwitch) verziju operativnog sistema, kao i za sve modele novije generacije.

O autoru
Info