Ekologija
Sada čitate
U Crnoj Gori počela postepena zabrana klasičnih sijalica

Crna Gora je nedavno uvela postepenu zabranu klasičnih sijalica sa užarenim vlaknom, koja se sada primenjuje na sijalice snage 100V i veće. Zabrana je deo novog pravnog okvira kojim se uređuje uvođenje zahteva Evropske unije za eko dizajn određenih grupa proizvoda koji utiču na potrošnju energije.

Pravilnikom koji je stupio na snagu 1. jula će se postepeno potpuno zabraniti klasične sijalice sa užarenim vlaknom (žarulje) u cilju podsticanja upotrebe energetski efikasnije rasvete. Trgovcima je dozvoljeno da rasprodaju postojeće zalihe klasičnih sijalica snage 100V i veće, ali nije dozvoljen njihov dalji uvoz i prodaja. Zabrana će važiti za sijalice snage 75V i veće od 1. januara 2019. godine, a za sijalice snage 60V i veće od 1. jula 2019. godine, saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Potpuna zabrana svih klasičnih sijalica sa užarenim vlaknom stupa na snagu 1. januara 2020. godine.

Crna Gora novim propisom primenjuje pravila EU, koja je sprovela istu zabranu zaključno sa 2012. godinom, sa ciljem da posledična ušteda električne energije dostigne 39 TVh godišnje do 2020. godine.

Pomenuti pravilnik je jedan od 16 propisa kojim se uvode zahtevi za eko-dizajn određenih grupa proizvoda koji utiču na potrošnju energije, kao što su rashladni uređaji i uređaji za klimatizaciju, mašine za pranje i sušenje veša, mašine za pranje posuđa i televizori.

Uspostavljanje pravnog okvira kojim se uređuje uvođenje zahteva za eko-dizajn i označavanje energetske efikasnosti (energetska klasa uređaja) proizvoda podržano je od strane nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ i Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

O autoru
TajmLajn