Info
Sada čitate
Uputstvo za upotrebu magazina TajmLajn

Dobro došli na stranice TajmLajna, Internet magazina posvećenog popularizaciji nauke i tehnologije. Ovo naravno nije prvi pokušaj da se na srpskom Internetu pokrene sajt na pomenutu temu, ali se nadam da će TajmLajn pružiti dodatnu energiju svima onima kojima nauka i tehnologija leže na srcu, makar se i ne bavili time profesionalno (kao što uostalom ni autor ovih redova nije po profesiji naučnik, pa celoj ovoj problematici pristupa sa tačke dugogodišnjeg entuzijaste).

TajmLajn se „krčkao“ u mojoj glavi skoro godinu dana, a da se konačno rešim da ga realizujem potaknuo me je entuzijazam ljudi iz Centra za promociju nauke koji stoje iz nekoliko vrlo lepo organizovanih manifestacija posvećenih popularizaciji nauke. U svakom slučaju TajmLajn je tu pred vama. Naziv duguje mojoj prošlogodišnjoj ideji da se jedan drugi sajt tako nazove. Kako je to prorpalo, a meni se naziv dopao i zadržao u glavi odlučio sam se da ga iskoristim za svoj „mali“ projekat. Iako je očigledna inspiracija engleski termin „time line“ kojim se označava proticanje vremena, odnosno vremenski sled različitih događaja.

Predstavljanje evolucije vasione tokom 13,7 milijardi godina. Na krajnjoj levoj strani je najraniji momenat koji se danas može istražiti, kada je u periodu takozvane inflacije došlo do eksponencijalnog rasta vasione. Tokom narednih nekoliko milijardi godina širenje je postepeno usporeno zbog gravitacionog privlačenja materije. Na slici se može uočiti da je „nedavno“ došlo do novog ubrzanja širenja zbog odbojnih efekata tamne energije čiji se uticaj na ekspanziju vasione pojačao. Slika je preuzeta sa sajta NASA-e, a napravljena je zahvaljujući podacima koje je prikupio WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vreme je svakako važna mera u nauci, pa se logično naziv sajta vezuje i za noseću temu iako konačni naziv TajmLajn u mogu tumačiti i kao nešto što nema nikakvo značenje – jednostavno mi je dobro zvučalo, a i solidno deluje kada se napiše na ćirilici, što nije zgoreg s obzirom da planiram ćiriličnu verziju sajta.

TajmLajn kreće u godini kada se navršava tačno četiri decenije od rođenja časopisa Galaksija koji mi je puno značio krajem 80-tih i početkom 90-ih godina prošlog veka u periodu dok sam pohađao osnovnu školu. Galaksija je tada dostigla i neki svoj zenit, iz nje se „rodio“ i legendarni časopis Računari, ali na žalost nije doživeo da svoju slavu prenese u 21. vek o kojem je na njenim stranicama puno pisano. Ma koliko to delovalo ambiciozno želja mi je da sa TajmLajnom makar delimično obnovim duh Galaksije iz tih godina kada se sa puno entuzijazma pisalo o hladnoj fuziji i superprovodljivosti na sobnoj temperaturi.

U ovoj prvoj fazi života magazina na stranicama TajmLajna očekuju vas uglavnom tekstovi preneti iz drugih medija. Plan mi je da u narednom koraku u saradnji sa domaćim organizacijama i institucijama ozbiljnije pokrijem srpsku naučnu scenu kroz praćenje skupova, izložbi, takmičenja predstavljanje ustanova i intervjue sa vodećim naučnicima. Što se tiče strukture sajta odlučio sam se da maksimalno pojednostavim glavni meni koji se sastoji od svega nekoliko kategorija, dok su dubljoj navigaciji namenjeni tagovi. Dve glavne kategorije, Nauka i Tehnologija, su čini mi se sasvim jasne, takođe je jasna namena kategorije Ekologija. Prva koja zahteva malo pojašnjenje je U fokusu – ova kategorija će se baviti aktuelnim temama koje će biti obrađivane u formi bloga, dok će Frindž (inspirisan istoimenom TV serijom) obuhvatati teme koje ne mogu da se svrstaju u prethodne kategorije – predstavljanje novih knjiga posvećenih popularizaciji nauke, najave izložbi, pa i tekstovi o naučnoj-fantastici koja često predstavlja prvu inspiraciju za kasnije bavljenje naukom.

Neću vas dalje zamarati i ostavljam vas da uživate u TajmLajnu… 🙂

Bojan Živojinović, osnivač i glavni i odgovorni urednik TajmLajna

P.S.

Dugujem vam da ukratko opišem ko je „odgovoran“ za TajmLajn. Moje ime je Bojan Živojinović i predugo se bavim medijima u raznim formama. Od montažera na TV Studio B stigao sam do mesta Head of Production u IT TV produkciji i izvršnog urednika emisije eTV i sajta www.livetv.rs (u međuvremenu sam imao sreću da budem i glavni i odgovorni urednik časopisa COM). TajmLajn je moj „mali“ prijekat u koji sam uložio slobodno vreme i višak ideja koje na drugi način ne bih mogao da realizujem, mada sam dugo razmatrao pisanje knjige (skorašnja poplava „književnika“ i „književnica“ odvratila me je od toga).

O autoru
Info