Zanimljivosti
Sada čitate
Virtuelna realnost uz pametni telefon
Sadržaji

Virtuelna realnost je dugo bila predmet naučne fantastike, jedno vreme je bila i veoma popularno da se priča o njoj u kontekstu razvoja računara i tehnologije, pa se onda u široj javnosti neko vreme i nije nešto posebno pominjala. Ali svo to vreme istraživački timovi su vredno radili i moglo bi se reći da će 2015. biti godina u kojoj će virtuelna realnost postati i komercijalna realnost. Prvi veliki korak napravljen je sa najavom da će Oculus Rift postati dostupan u slobodnoj prodaji tokom ove godine, a sada stiže i zanimljiva vest iza koje stoje dve velike kompanije.

Naime, LG Electronics i Google po svemu sudeći će učiniti virtuelnu realnost pristupačnom nešto širem krugu korisnika, zahvaljujući besplatnom uređaju koji će dobiti kupci LG G3 pametnog telefona. Ponuda VR za G3 uključuje jedinstveni Google Cardboard set koji će omogućiti vlasnicima pomenutog telefona da iskuse raznovrsne VR aplikacije i igrice koje će moći da preuzmu putem Google Play prodavnice.

Kompanije LG i Google uvode virtuelnu realnost u svakodnevicu_Fotografija 5

VR za G3 – delovi kompleta

 

Za razliku od drugih VR uređaja koji imaju svoj procesor i displej i nose se na glavi, VR za G3 predstavlja lakše i udobnije rešenje. Zahvaljujući odličnom Quad HD displeju LG G3 telefona, korisnici će moći da vide znatno oštriju sliku, a samim tim će imati i daleko realnije VR iskustvo.

„VR za G3 odlikuje jedinstven dizajn, koji ističe prednosti Rear Key funkcije na LG G3 telefonu, jer maksimalno koristi sve prednosti njegovog Boost AMP zvučnika jačine 1W, čime pruža bogatije i čistije zvučne efekte koji savršeno upotpunjuju vizuelni užitak. Za intenzivnije uživanje u kvalitetnom zvuku, VR za G3 može da se kombinuje sa Bluetooth slušalicama, kao što su LG Tone Infinim“ navodi se u saopštenju LG-a.

Kompanije LG i Google uvode virtuelnu realnost u svakodnevicu_Fotografija 4

VR za G3 kada se sklopi

 

Dizajn VR za G3 uređaj bazira se na nacrtu za Google Cardboard. Neodijumski magnetni prsten na bočnoj strani povezuje se sa magnetnim žiroskopskim senzorom u telefonu, pa je pretraga menija i aplikacija moguća bez dodirivanja ekrana. Zapravo, V3 za G3 ne zahteva nikakvu dodatnu radnju osim stavljanja telefona u uređaj za gledanje.

Iako je još uvek u ranoj fazi, ovo je samo početak razvitka virtualne realnosti koja je do skoro bila skupa i nepristupačna. Google Cardboard je omogućio svim korisnicima da učestvuju u virtuelnom iskustvu, a bićemo i u mogućnosti da približimo ovu tehnologiju budućim programerima, koji će nam jednog dana pokazati kako da poboljšamo kvalitet život uz virtuelnu realnost“, rekao je Kris Ji (Chris Yie), potpredsednik i šef marketinških komunikacija kompanije LG Electronics.

Kompanije LG i Google uvode virtuelnu realnost u svakodnevicu_Fotografija 2

Još jedna pogled na sklopljeni VR za G3

 

Uz Google Cardboard želeli smo da pružimo mogućnost korisnicima mobilnih uređaja da kreiraju nova, uzbudljiva iskustva“, kaže Endru Nartker (Andrew Nartker), menadžer proizvoda za Google Cardboard. „Ponosni smo na specijalnu ponudu VR za G3 i talentovane programere i proizvođače koji uz Google Cardboard doprinose inovacijama i tako virtuelnu realnost čine pristupačnijom“.

Promocija VR za G3 počinje ovog meseca na odabranim tržištima.

O autoru
TajmLajn