Vremeplov
Sada čitate
10. jul: Dan nauke

Desetog jula se u Srbiji obeležava Dan nauke petu godinu za redom. Za ovaj dan uzet je datum rođenja Nikole Tesle koji je rođen pre 160 godina. Manifestacija je posvećena različitim naučnim oblastima i na popularan način pokušava da ih približi javnosti, a organizuje se širom Srbije.

I ove godine Centar za promociju nauke pripremio je raznovrstan program namenjen građanima svih uzrasta, a jedna od aktivnosti je posmatranje Meseca, Marsa, Jupitera i Saturna pomoću teleskopa. Potrebno je samo da posetite Naučni kamion koji se nalazi ispred Tržnog centra Ušće i uverite se koliko ja nauka zanimljiva.

Program za 10. jul u Kamionu počinje u 16 časova Uličnom naukom. Naučni demonstratori će izaći iz laboratorija i ispred Ušća izvoditi jednostavne eksperimente sa običnim kućnim stvarčicama i pokazati vam koliko nauke zapravo stoji iza jednostavnih fenomena poput bušenja balona ili stvaranja tonova na gitari.

Ispred Naučnog kamiona biće postavljena izložba Krvava istorija roda Homo. Kroz izložbu, koja prati temat petog broja časopisa Elementi, upoznajte se sa nekim vrstama ovog roda koje su hodale Zemljom.

U Naučnom kamionu od 17 do 20 časova otvoren je porodični program – otvorene radionice. Dođite sa decom ili roditeljima i u druženju sa naučnim demonstratorima sastavite svoju mapu za prepoznavanje oblaka, napravite meteorološki vetrokaz ili isprobajte svoje veštine u rešavanju naučnih mozgalica i zagonetki.

Tokom čitavog popodneva možete se uključiti u potragu za znanjem na beogradskom Ušću! Pratite zadatak za zadatkom na skrivenim lokacijama u okolini Naučnog kamiona i tragajte za odgovorima koristeći svo znanje koje vam je dostupno. Usput možete otkriti vrlo interesantne podatke o nastajanju Sunčevog sistema, zamrzavanju ugljen-dioksida, komunikaciji među biljkama.

Čim padne prvi sumrak, negde oko 20 časova, u blizini Naučnog kamiona počinje astronomsko veče. Pridružite se astronomima amaterima da kroz teleskope pogledamo u naš svemirski komšiluk. Imaćete priliku da posmatrate kratere na Mesecu, crvenu planetu Mars, džinovski Jupiter i Saturn sa svojim prstenovima, ali i da od ljubitelja astronomije čujete neke interesantne stvari o svemiru.

Ovogodišnjem obeležavanju Dana nauke pridružili su se i novootvoreni naučni klubovi širom Srbije sa svojim raznovrsnim programom. Veći deo aktivnosti se odvija u prostorijama naučnih klubova, ali nauka ovog leta izlazi i na ulice i bazene. Tribine, predavanja, kampovi za decu, projekcije filmova, izložbe i obilasci opservatorija i hidroelektrana samo su deo programa.

mapa3

BEOGRAD

 • 10. jul: radionica Prozor u oblake, 17-20 časova, Naučni kamion ispred Tržnog centra Ušće
 • 10. jul: radionica Vetrokaz, 17-2o časova, Naučni kamion ispred Tržnog centra Ušće
 • 10. jul: radionica Mozgalice 17-22 časa, Naučni kamion ispred Tržnog centra Ušće
 • 10. jul: Teleskopi, 20-22 časa, plato ispred Tržnog centra Ušće
 • 10. jul: Istraži, pokaži, odgovore potraži, 17-22 časa, plato ispred Tržnog centra Ušće
 • 10. jul: Science Busking, 16-19 časova, plato ispred Tržnog centra Ušće

KIKINDA

 • 10. jul: Posledice globalnog zagrevanja, 17 časova, bazeni Sportsko-rekreativnog centra

KRAGUJEVAC

 • 10. jul: Dan nauke kroz nauku za decu, 19 časova, Naučni klub
 • 11. jul: Poseta astronomskoj opservatoriji, 21 čas

LESKOVAC

 • 10. jul: Misterija igre, 17 časova, Naučni klub
 • 10. jul: Izgradnja Teslinog centra u Leskovcu, 18 časova, Naučni klub
 • 10. jul: Predstavljanje tehničke škole ”Rade Metalac”, 19 časova, Naučni klub
 • 10. jul: Posmatranje zvezdanog neba, 20 časova, Naučni klub

NIŠ

 • 10. jul: Tura Tesla i Niš sa početka 20. veka

KRUŠEVAC

 • 10. jul: Robotika od nastanka do budućnosti, Naučni klub

Više informacija o Danu nauke možete naći na ovom linku: http://dannauke.cpn.rs/#aktivnost23

O autoru
TajmLajn