loading...
Sponser

28. maj: Matijas Rust

Ovog 28. maja navršilo se tačno 33 godine kako je zapadni Nemac Matijas Rust, tada 19-godišnjak, preleteo sportskim avionom Cesna 172 od Helsinkija do Moskve i spustio se na centralni Crveni trg u glavnom gradu SSSR, prošavši neprimećeno kroz sovjetski vazdušni prostor.

Leteo je od Helsinkija ka Štokholmu da bi u odgovarajućem trenutku skrenuo na kurs direktno ka Moskvi, bez pokušaja da izbegava radare i PVO sisteme. Ubrzo nakon ulaska u vazdušni proctor SSSR-a primećen je na radarima i jedan avion sovjetskog vazduhoplovstva ga je presreo, ali su piloti greškom zaključili da se radi o prijateljskoj letilici i povukli se.

Plan leta (By Europe_laea_location_map.svg: Alexrk2derivative work: NNW (talk) – Europe_laea_location_map.svg, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15900169)

Na Crveni trg je sleto oko 19 časova po moskovskom  vremenu. Njegove prve reči kada je sleteo bile su: “Ja sam ovde u mirovnoj misiji iz Nemačke!

Pošto je uhapšen proveo je oko godinu dana u zatvorima u SSSR-u. Posledica ovoga su bile i ostavke i smene u vojsci SSSR-a, uključujuć i ministra vojske, a usledila je i reforma kompletnog PVO sistema.

Matijasova Cesna se danas čuva u Nemačkom muzeju telekomunikacija (By Andrey Belenko from Moscow, Russia – Cessna 172 D-ECJBUploaded by El Grafo, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15804308)

Rust danas ima 49 godina, živi u Vedelu u zapadnom delu Nemačke i još uvek je avijatičar.