Zanimljivosti
Sada čitate
40 godina Pong-a

U četvrtak, 29. novembra obeležen je 40 rođendan jedne od prvih video igara, čuvenog Pong-a. Ova jednostavna „simulacija“ stonog tenisa na crnom ekranu sa dve pločice koje se dobacuju kvadratnom lopticom preko vertikalne isprekidane linije, praktično je pokrenula talas koji je doveo do toga da danas industrija video igara predstavlja jedan o najprofitabilnijih poslova – u 2009. godini ukupna zarada od prodaje igara i prateće opreme iznosila je 10,5 milijardi dolara (podaci istraživanja koje je sprovela NPD grupa).

Namerno sam počeo priču tvrdnjom da je ovo jedna od prvih igara, pošto je Pong-u prethodilo nekoliko naslova. Ako konsulutujemo Wikipedia-u videćemo da je, tehnički gledano, prva video igra bila simulacija rakete na „zabavnom uređaju od katodne cevi“ (cathode ray tube amusement device) iz 1946., a da je prva komercijalna igra bila Computer Space iz 1971. (prva video igra na aparatu sa ubacivanjem žetona). Ipak da ne cepidlačim, Pong je bio naslov koji je promenio sve i automat na ovom igrom zabeležio je ogromnu popularnost, što je dovelo i do izdavanja kućne verzije Atari konzole i do početka dugogodišnje vladavine kompanije Atari na ovom polju (dominaciju je sredinom osamdesetih godina prošlog veka prekinuo Nintendo).

Ja sam imao sreću da tih osamdesetih započnem druženje sa digitalnim tehnologijama i to upravo uz Pong na trećoj verziji kućne konzole Atari (koja se proizvodila od 1980. do 1982.). Nakon toga stigao je Spectrum, C64, Amiga, a svet je počeo da se menja sve brže i brže…

Ako ste radi da malo usporite preporučujem vam da posetite sajt na adresi www.ponggame.org i odigrate koju partiju.

http://www.youtube.com/watch?v=pDrRnJOCKZc