Tehnologija
Sada čitate
Bankarski kiosk tima Banky najbolja inovacija u 2015.

Finale Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju, održano je u četvtak, 24. decembra 2015. u Studiju 9, RTS-a u Košutnjaku. Na početku finala, okupljene je u ime Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja, ali i u ime žirija koji je predvodila pozdravila državni sekretar resornog ministarstva prof. dr Vera Dondur.

Šestočlani žiri su, osim profesorice Dondur, činili: Miroslav Miletić, potpredsednik Privredne komore Srbije, gospodin Jasmin Komić  Ministar nauke i tehnologije RS, gospodin Petrašin Jakovljević, generalni direktor kompanije Metalac iz Gornjeg Milanovca, Prof. dr Jasmina Vujić, dekan katedre za nuklearni inženjering na jednom od 10 najboljih i najcenjenijih fakulteta u Americi, na Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju i Miodrag Zarić osnivač Specijalne bolnice za hiperbaričnu medicinu u Beogradu.

U finalu se se predstavili sledeći timovi:

1. Ambrozer, sa inovacijom „Uređaj za uništavanje ambrozije“, oblast – ekologija,

2. Banky, sa inovacijom „Bankarski kiosk“, oblast – Informaciono komunikacione tehnologije,

3. Acc-box-2015, sa inovacijom „ACCBOX“, oblast – građevinarstvo,

4. Analitičari, sa inovacijom „Izotopski analitički koncept za utvrđivanje autentičnosti vina i alkoholnih pića“, oblast – poljoprivreda,

5. EkoPloča, sa inovacijom „Eko ploče“, oblasti – materijali i

6. WPS, sa inovacijom „Wine protect system – WPS“, oblast –mašinstvo.

U prvom delu, nakon kratkog priloga o njihovoj inovaciji, članovi tima su odgovarali na pitanja žirija, dok je u drugom delu finala, po jedan predstavnik svakog od šest timova, održao jednominutnu prezentaciju inovacije, tzv. „zlatni minut“. Zvaničan žiri je saopštio kojim timovima dodelju svoje bodove, nakon čega je koordinator takmičenja, prof. dr Dragan Povrenović, saopštio bodove koje su timovi dobili na osnovu dosadašnjeg plasmana na takmičenju.

Pobednički tim Banky

Pobednički tim Banky

Nakon sabiranja ovih bodova, bio je poznat pobednik ovogodišnjeg takmičenja, a to je tim Banky iz Novog Sada, sa inovacijom Bankarski kiosk.

Konačan poredak u finalu je:

1. Banky

2. Analitičari

3. Accbox

4. Ambrozer

5. WPS

6. Ekoploče

Specijalnu nagradu „dr Miroslav Despotović“, koju dodeljuje Fakultet tehničkih nauka, najmladjem timu WAM, dodelila je gospodjica Danica Despotović, dok je plaketu najboljem timu iz Republike Srpske, timu Apilift, uručila gospodja Biljana Vojvodić, pomoćnik ministra za tehnologiju Republike Srpske. Značajnu podršku ovogodišnjem takmičenju je pružila kompanija Metalac iz Gornjeg Milanovca, dok su specijalne nagrade u vidu štanda na predstojećem Poljoprivrednom sajmu i Sajmu tehnike, najbolje plasiranim timovima obezbedili Novosadski sajam i Beogradski sajam.

Snimak finala možete pogledati ovde:

O autoru
Info