Nauka
Sada čitate
Budućnost Emirata je na Marsu

Pošto su se već dokazali kao više nego sposobni da transformišu pustinju u mesto pogodno za luksuzan život, Ujedinjeni Arapski Emirati su odlučili da višak akumuliranog novca od nafte preusmere u osvajanje novih granica – svemir.

Iako su sopstvenu svemirsku agenciju osnovali tek pre tri godine to ih nije sprečilo da odluče da započnu finasiranje novog ambicioznog projekta „Mars 2117“ u okviru kojeg bi trebalo da bude izgrađen pravi mali grad na crvenoj planeti. Time su u zasenak bacili sve planove koje su vezano za Mars objavili Amerikanci, Kinezi i Rusi – čak ni Elon Mask još nije objavio toliko ambiciozan plan koji bi se merio sa Emiraćanima. 

Ideju o osvajanju Marsa predstavio je šeik Muhamed bin Rašid Al Maktoum, emir Dubaija i podpredsjednik UAE. Projekt “Mars 2117” podrazumeva izgradnju funkcionalnog naselja za 600.000 stanovnika do navedene godine, ali je za sada sve to u sferi lepih želja. Emiraćani su svesni da im je za takav grandiozan puduhvat pre svega potreban drastičan napredak u raketnoj tehnologiji, a zatim i sve one naučno-tehnološke inovacije koje bi obezbedile koliko-toliko bezbedan i udoban život ljudi na pustoj planeti, bez kiseonika, hrane i tekuće vode.

Ipak u Emiratima su uvereni da će prevazići sve izazove. Šeik Al Maktouma je istakao da su oni svakako sposobni za takav poduhvat – upravo je na njihovom području i u veoma teškim uslovima niknulo nekoliko velikih civilizacija u prošlosti, pa smatra da i oni mogu da nastave tim putem kako bi ljudski rod naselili na drugoj planeti.

Iako su svoje prve satelite lansirali desetak godina pre osnivanja svemirske agencije od tada su uložili gotovo šest milijardi dolara u svemirski sektor. Velika sredstva ulažu i u obrazovanje, jer su svesni da zalihe nafte neće potrajati večno. Deo investicija namijenjen je unapređenju svesti o važnosti istraživanja svemira, a zahvaljujući tome dolaze u kontakt sa nadarenim mladim inženjerima koji će, nadaju se u Emiratima, biti jezgro buduće domaće naučno-tehničke elite.

Kao potvrda koliko su ozbiljni u svojim planovima za “Mars 2117” poslužiće Mars Hope. U pitanju je robotska misija koja bi trebala da krene do Marsa i uđe u njegovu orbitu 2021. godine. Pošto još uvek nemaju dovoljno sopstvenog znanja i iskustva za tako krupan iskorak u Sunčev sistem, Emirati blisko sarađuju sa američkim tehnološkim centrima i organizacijama, među kojima je i NASA, koji će im pomoći u realizaciji ove misije.

Ukoliko Mars Hope zaživi i zaista dospe u orbitu Marsa, preteći će čak i jednu svemirsku silu kao što je Kina, a ovu Emirate potvrditi kao najbrže rastuću svemirsku naciju.