Obrazovanje
Sada čitate
Časovi informatike za osnovce na YouTube-u

U okviru inicijative Programiraj! kreiran je program za petake i šestake na predmetu informatika i računarstvo, koji će se odvijati kroz video lekcije koje će đaci moći da prate na internetu. Tim od 12 fakultetskih profesora i nastavnika srednjih i osnovnih škola, pretočio je gradivo za predmet računarstvo i informatika u video lekcije koje se sada mogu naći na YouTube kanalu.

Inicijativa Programiraj! u okviru koje je i nastao novi program za osnovce, pokrenuta je sa ciljem da se petacima i šestacima približi novi predmet koji je ovog aprila izglasan kao obavezan. Predviđeno je da se učenici petog razreda bave vizuelnim programiranjem u nekom od programa lokalizovanih na srpski jezik, dok će učenici šestog razreda raditi u tekstualnom programskom jeziku, navodi Ministarstvo prosvete.

U okviru nastavne teme računarstvo u petom i šestom razredu, očekuje se da učenici steknu osnovna programerska znanja i razvijaju algoritamski način mišljenja. Učenici će raditi na jednostavnim zadacima plitke algoritamske složenosti, prolazeći kroz sve osnovne koncepte i elemente programiranja.

Pored YouTube kanala inicijative Programiraj video lekcije su postavljene i na portalu fondacije PetljaMoodle mreže SrbijeDruštva za informatiku Srbije, na sajtu Ministarstva prosvete. Materijal je prilagođen i đacima sa oštećenim sluhom, titlovan je ćirilicom i latinicom, a trebalo bi da bude preveden i na jezike nacionalnih manjina.

Pored novog programa za đake, organizovana je i obuka za 60 nastavnika informatike iz svih 17 školskih uprava. Tim koji je kreirao novi program je tokom tri nedelje držao kurs nastavnicima kako bi ih uputili u korišćenje video lekcija, zadavanje zadataka za vežbu i sistem ocenjivanja. Plan je da tih 60 nastavnika nastave da obučavaju svoje kolege u drugim školama i gradovima.

Kurs za nastavnike biće i javno dostupan na sajtovima Moodle mreže SrbijeDruštva za informatiku SrbijeMinistarstva prosveteFondacije Petlja i YouTube kanalu inicijative Programiraj.

Izvor: Startit

O autoru
TajmLajn