Nauka
Sada čitate
„CERN u Srbiji“ posetilo 120 hiljada građana

Tokom osamnaest radnih dana, od 19. oktobra do 7. novembra, izložbu „CERN u Srbiji“ u Galeriji Robne kuće ”Beograd” u Knez Mihailovoj 5 posetilo je 120.000 ljudi. To je na dnevnom nivou čini najposećenijim naučnopopularnim događajem koji je Centar za promociju nauke organizovao tokom 2012. godine.

Zbog velikog interesovanja publike, izložba se nakon Beograda seli u Novi Sad, gde će biti otvorena 10. novembra, u okviru obeležavanja Svetskog dana nauke za mir i razvoj. U međuvremenu u Beogradu, Centar za promociju otvara novu izložbu o održivom stanovanju, prošlosti i budućnosti, pod nazivom Metahousing, koja je imala zapaženo ggostovanje u Londonu.

Izložbu ”CERN u Srbiji”, Centar je organizovao u saradnji sa Komisijom za saradnju sa CERN-om, a posetioci su imali priliku da se upoznaju sa najnovijim dostignućima u najvećoj istraživačkoj instituciji na svetu, kao i sa tehnologijom Velikog sudarača hadrona (LHC).

U saradnji sa Fizičkim fakultetom, za građane su organizovane popularne demonstracije ogleda iz fizike, a u saradnji sa Institutom za fiziku u Beogradu, u prostoru za predavanja u Galeriji istraživači iz CERN-a su svakog dana držali popularna predavanja o fizici čestica.

U okviru pratećeg programa izložbe, organizovan je i program Tribine sredom na kojima su gostovali ugledni fizičari, ali i drugi naučnici, javne ličnosti i promoteri nauke. Domaćin ovih tribina bio je Aleksandar Bogojević sa Instituta za fiziku u Beogradu.

Poslednja u nizu Tribina sredom, pod nazivom ”Čemu zapravo služi CERN?” ukazaće na značaj CERN-a kako za naučnike, tako i za obične ljude, ali i otvoriti i mnoga kontroverzna pitanja o opravdanosti eksperimenata kakvi se izvode u CERN-u.

 

Tribina sredom

ČEMU ZAPRAVO SLUŽI CERN?

Mašta i saznanje

Učesnici:

prof dr Milan Ćirković, Astronomska opservatorija u Beogradu,

dr Milovan Šuvakov, Institut za fiziku u Beogradu

dr Aleksandar Bogojević, Institut za fiziku u Beogradu

Moderator: Slobodan Bubnjević, urednik komunikacija CPN

 

O izložbi i srodnim temama istražite više na internet sajtovima Centra za promociju nauke

http://www.cpn.rs/cern

http://www.elementarijum.rs

O autoru
TajmLajn