Tehnologija
Sada čitate
Dev.Tube – YouTube za developere

Dvojica litvanskih developera su pokrenuli sajt koji može biti koristan svim programerima koji su se susreli sa problemom da među gomilom video snimaka na YouTube-u i drugim platformama nađu baš ono što im treba. Dev.Tube je, kao što i samo ime implicira, neka vrsta YouTube-a za developere, agregat najboljih dev video snimaka sa YouTube-a razvrstanih po tagovima, različitim kategorijama i ocenama.

Jedan od dvojice osnivača Dev.Tuba, Eduards Sizovs, ističe da je projekat pokrenuo pre svega da bi rešio svoj problem, a zatim je shvatio da je takav resurs nešto što bi sigurno bilo korisno i mnogo široj zajednici developera. „Kao organizator DevTernity konferencije, provodio sam duge noći u traženju najrelevantnijih videa i govornika za konferenciju. Koristio sam svoj kriterijum rangiranja, koji uzima u obzir relevantnost videa, broj pregleda, odnos između broja lajkova i dislajkova i mnogo drugih faktora. Onda sam shvatio da bi zajednica od toga takođe mogla da ima korist. Takođe sam hteo da imam bolju pretragu i UX, GitHub doprinose i podršku za RSS. Sve to sada možete naći na Dev.Tube-u (osim RSS-a koji će biti dostupan uskoro).

Sajt je zvanično pokrenut pre nekoliko dana, a na HackerNewsu se između ostalog potegla i rasprava oko toga da li Dev.Tube agregiranjem snimaka sa YouTube-a krši njihove Uslove korišćenja. „Konsultovali smo se sa advokatom i nismo pronašli bilo koji uslov koji kršimo. Ali ako YouTube bude imao dobar razlog da nas banuje — neće biti toliko teško da to uradi. Tako da uživajte u projektu dok je dostupan!“ kaže Sizovs.

Što se tiče daljih planova za razvoj platforme, Sizvos planira da pored uvođenja podrške za RSS, uskoro proširi ponudu i dev snimcima sa Vimea. „Projekat ću dalje razvijati sa svojim saradnikom – @codingandrew u naše slobodno vreme. Naravno ne bez podrške zajednice. Projekat je dostupan na GitHubu i voleli bismo da čujemo ideje šta bi trebalo dodati (ili izbaciti).

Originalna vest preuzeta je sa sajta Startit.

O autoru
TajmLajn