Tehnologija
Sada čitate
Digitalizacija nastavlja put kroz Srbiju
Sadržaji

Svečanim uključenjem digitalnih predajnika na emisionoj stanici „Crveno selo“ i gašenjem predajnika analogne televizije, region Subotice, Sombora i Kikinde priključio se digitanoj revoluciji u Srbiji.

Na ovaj način, svim stanovnicima u ovom regionu omogućene su brojne pogodnosti u gledanju televizijskog programa, poput, besplatnog kvalitetnog signala bez smetnji u slici, „odloženog gledanja“ emisija, filmova, direktnih prenosa, gledanja dvadesetak različitih kanala na jednom kanalu, gde svaki može biti na više jezika i mnoge druge opcije.

Veoma smo ponosni što je i region Subotice danas prešao u digitalnu eru emitovanja, kao i na činjenicu da se čitav proces digitalizacije u Srbiji odvija prema predviđenim planovima i u roku.“ izjavio je Branko Gogić, v.d. direktora javnog preduzeća Emisione tehnike i veze.

Stanovnici pograničnih oblasti u ovom delu Srbije imaju veoma značajnu pogodnost da mogu da gledaju programe iz susedne Mađarske, Hrvatske i Rumunije, i obrnuto, stanovnici ove tri države, koji žive blizu granice sa Srbijom imaće dostupne programe iz naše države.

Emisiona stanica „Crveno Selo“ će omogućiti gledanje digitalne televizije, na 40 kanala, za oko 300.000 građana Subotice i gradova: Kanjiža, Senta, Bačka Topola, Čanatavir, Bajmok, Mali Iđoš, Palić i dr. Ona je jedna od najkompleksnijih emisionih stanica,  karakteristična po tome što ima najviši antenski stub u Srbiji (220 m),  a na njemu je, za potrebe digitalne televizije, montiran jedan od najvećih i najmodernijih antenskih sistema u Srbiji, sa 12 spratova antena.

Sledeće na redu su emisione stanice: „Crveni Čot“ (Fruška Gora), 18. Maja, „Avala“ , 25. maja, „Rudnik-Crni vrh“ (Jagodina), „Tupižnica“, „Tornik- Ovčar“, „Deli Jovan“, 01. juna i „Besna kobila“, „Jastrebac“, „Kopaonik“, „Cer-Maljen“, 15. juna. Kompletan završetak procesa digitalizacije je planiran do 17. juna, kada će 95 % Srbije biti pokriveno digitalnim signalom kako je i propisano Ženevskom konvencijom.

O autoru
TajmLajn