loading...
Sponser

Do 2025. biće dupliran opseg vožnje električnih automobila

Ova povećana potreba za kretanjem stvara izazove, ali istovremeno pruža nebrojene mogućnosti za razvoj inovativnih tehnologija koje se tim problemima bave”, rekao je dr Martin Brudermiler, predsednik Izvršnog odbora i šef tehničkog odseka kompanije BASF. Kao vodeći svetski dobavljač u automobilskoj industriji BASF nudi širok spektar rešenja u ovom segmentu, poput mobilnih katalizatora za smanjenje emisije, sistema premaza, plastičnih masa visokih performansi i aditiva za gorivo. Od razvoja katalitičkog konvertora 1973. godine, katalitičke tehnologije kompanije BASF eliminisale su preko milijardu tona zagađivača. BASF jeste i nastaviće da bude posvećen poboljšanju kvaliteta vazduha. Neprestani rad na poboljšanju tehnologija za kontrolu emisije uz pojačanu potražnju za automobilima na električni pogon pomoći će u smanjenju emisije i poboljšati kvalitet vazduha na globalnom nivou. Elektromobilnost, naročito u kombinaciji sa obnovljivom energijom, značajan je doprinos ka rešavanju problema pojačane potrebe za kretanjem. Efikasno i pristupačno skladištenje električne energije u akumulatorima biće ključni za komercijalni uspeh električnih automobila. Sve je u hemiji.

Materijali za akumulatore prave razliku

Litijum-jonski akumulatori prisutni su kod većine električnih automobila današnjice. Jedna od najznačajnijih komponenti ovih akumulatora su katodni aktivni materijali. Od njih zavise efikasnost, pouzdanost, troškovi, istrajnost i veličina akumulatora. Njihove odlike omogućavaju brzinu, ubrzavanje i snagu – od kompaktnih automobila i sportskih terenaca (SUV), preko kamiona do autobusa. „Katodni aktivni materijali kompanije BASF zaslužni su za veću snagu, veću pouzdanost i veću pristupačnost akumulatorskih ćelija. Oni nude više mogućnosti za bolje performanse po nižim cenama. Ovo je oblast gde je hemija najveći pokretač inovacija i generacije kvalitetnih proizvoda”, nastavio je Brudermiler.

Istraživanje o katodnim aktivnim materijalima budućnosti

BASF-ovi istraživači odlučni su da dovedu katodne aktivne materijale do narednog stupnja efikasnosti kako bi podržali galopirajuću evoluciju e-mobilnosti. Ključ je u izmeni njihovog hemijskog sastava, morfologije (oblika i strukture) i proizvodnog procesa. Svojim naprednim inovacijama BASF želi da, na tržište, dovede katodne aktivne materijale najboljeg energetskog kapaciteta. Do 2025. godine ovi napori će pomoći da se realizuje zamisao da se kod električnih automobila srednje veličine duplira opseg realne vožnje (sa 300km na 600km po punjenju) i dužine trajanja akumulatora, prepolove veličina i cena akumulatora, a vreme punjenja svede na 15 minuta. BASF očekuje da će tržište litijum-jonskih akumulatora brzo rasti. U BASF-ovom asortimanu materijala za akumulatore su i nikl-kobalt-aluminijum-oksid (NCA), kao i nikl-kobalt-mangan-oksid (NCM). BASF rukovodi odsecima i laboratorijama za istraživanje i razvoj širom sveta, a u blizini svojih kupaca: u Ludvigshafenu u Nemačkoj, Bičvudu u američkoj državi Ohajo, Šangaju u Kini i Amagasakiju i Onodi u Japanu. Ta blizina omogućava dobro razumevanje očekivanja kupaca i potreba tržišta. BASF obogaćuje svoju sposobnost lake primene tako što sarađuje sa vodećim naučnicima, startap preduzećima i akademijama po celom svetu. Kao deo BASF naučne mreže o elektrohemiji i akumulatorima, BASF je takođe uključen u razvoj novih i naprednih materijala putem svoje saradnje sa Institutom tehnologije u Karlsrueu (KIT) i njihovom zajednički finansiranom Laboratorijom za akumulatore i elektrohemiju (BELLA). Pored rada sa akademskim institucijama i privatnim partnerima, BASF radi i na brojnim istraživačkim projektima koje delom finansira država, tačnije Nemačko federalno ministarstvo prosvete i istraživanja i Nemačko federalno ministarstvo ekonomije i tehnologije.

Globalni domet sa lokalnog tržišta

BASF je jak igrač na tržištu materijala za akumulatore i vodi pilot i proizvodne pogone u svim većim oblastima: Ludvigshafenu u Nemačkoj, Eliriji i Bičvudu u američkom Ohaju, Betl Kriku u Mičigenu i Onodi i Kitakjušu u Japanu. BASF snabdeva katodnim materijalima platforme vodećih proizvođača automobilskih delova (OEM) i još više širi poslovanje materijala za izradu akumulatora. Tokom 2017. godine BASF je proširio proizvodne kapacitete u Aziji, ojačao prisustvo na američkom tržištu i najavio nameru proširenja kapaciteta u Evropi. U Severnoj Americi kompanije BASF i TODA KOGYO osnovale su BASF Toda America (BTA) koje će se baviti proizvodnjom i plasiranjem visokoenergetskih NCM i NCA katodnih materijala u Eliriji u Ohaju i Betl Kriku u Mičigenu. Ova saradnja u Severnoj Americi pruža mogućnost kompaniji BASF da zauzme poziciju strateškog dobavljača i proizvodi inovativne katodne materijale kako bi zadovoljio potrebe ključnih globalnih kupaca. U Japanu saradnja kompanija BASF i TODA KOGYO kroz BASF TODA Materijale za akumulatore (BTBM) proširilo je kapacitete pogona u japanskom gradu Onodi.

Mini dokumentarac „Optimizam u pokretu”

BASF započinje novu komunikacionu kampanju kako bi proslavio svoje inovacije iz oblasti materijala za akumulatore koja će pomoći da električna vozila postanu pristupačnija i praktičnija za sve. Kako bi se ova optimistička vizija sprovela u delo BASF je napravio vizuelno spektakularan mini dokumentarac pod nazivom „Optimizam u pokretu” (Optimism in Motion) u kom su glavne uloge poverene porodici koja živi na relaciji Šangaj-Los Anđeles, tj. u dva najzagađenija grada na svetu. Saznajte više o BASF poslovanju sa materijalima za akumulatore ovde i pogledajte BASF-ov novi film „Optimizam u pokretu”.]]>