loading...
Sponser

Evropski Amazon korak bliže ostvarenju

UNESKO listu rezervata biosfere, na godišnjoj konferenciji održanoj 25. jula listi je pridodat i rezervat biosfere „Mura“ u Sloveniji. Time je rezervat biosfere u pet zemalja – Evropski Amazon, korak bliže ostvarenju, s obzirom na to da su rezervati u Mađarskoj i Hrvatskoj proglašeni 2012. godine, dok se sada čeka i nominacija Austrije.

Do sada je 850 hiljada hektara prirodnih i kulturnih područja uz reke Muru, Dravu i Dunav zaštićeno od strane UNESKO-a, dok će rezervat biosfere koji će se prostirati kroz pet država obuhvatiti površinu od čak 1 milion hektara. „Potvrda od strane UNESKO-a je velika prekretnica ka zaštiti najznačajnijeg rečnog područja u srednjoj Evropi. Ovo je početak održivog razvoja područja uz reku Muru i na tome zasnovanog ekonomskog razvoja lokalnih zajednica. Istovremeno, dat je jasan glas protivljenja štetnom projektu izgradnje mini hidroelektrana na Muri, čime bi se trajno narušila prirodna bogatstva ovog područja, ali i jasna podrška posvećenosti lokalnog stanovništva da se očuva netaknuta priroda“, kaže Arno Mol, glavni koordinator projekta Mura-Drava-Dunav u WWF Austrija.

Rezervat biosfere Mura podržalo je 13 opština, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Slovenije i Zavod za zaštitu prirode republike Slovenije. Novi rezervat prostire se 100 kilometara uz Muru, protežući se od austrijsko-slovenačke granice do granice Slovenije sa Hrvatskom i Mađarskom. Područje obuhvata najveće slovenačke plavne šume, staništa retkih vrsta ptica orla belorepana i crne rode. Mura je najznačajnije stanište u Sloveniji za razne vrste riba, poput mladice i kečige, koje zbog slobodnog toka reke koji nije poremećen izgradnjom brana, mogu neometano da se kreću do Dunava.

Reka Mura, Slovenija © Aleksander Koren

Nedavno smo obeležili godinu dana od kada se rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ u Srbiji pridružio svetskoj mreži u okviru programa „Čovek i priroda“. Ovaj program podrazumeva ne samo zaštitu prirode, već upravo harmoničan odnos između ljudi i prirode, balans kojim se očuvanje prirode uspostavlja u funkciji održivog razvoja. U okviru rezervata biosfere “Bačko Podunavljekoji se prostire na područjima opština Sombor, Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka na površini od 176.635 ha, nalaze se četiri zaštićena područja, među kojima su izuzetno vredni Specijalni rezervati prirode „Gornje Podunavlje“ i „Karađorđevo“, izjavila je Duška Dimović, koordinatorka projekta Mura-Drava-Dunav u Srbiji iz WWF Adria.

Uporedo sa inicijativom o uspostavljanju rezervata biosfere u pet zemalja, u navedenim zemljama se sprovode projekti koje kofinansira Evropska unija, kako bi se ostvarile zajedničke mere zaštite prirode. Razvijaju se aktivnosti zasnovane na principima održivog turizma, kao što je biciklistička tura kroz Evropski Amazon, koja će pratiti tok tri reke – Mure, Drave i Dunava. Od 2021. godine zaljubljenici u sport i prirodu moći će biciklom da obiđu kulturne i prirodne vrednosti ovih područja. Istovremeno se sprovodi revitalizacija reka radi uspostavljanje novih prirodnih staništa i prostora za ljudske aktivnosti.

WWF godinama sarađuje sa partnerima u svih pet država na uspostavljanju prvog na svetu rezervata biosfere kroz pet država, koji će se prostirati od Špilfilda u Austriji do Bačke Palanke u Srbiji. 700 kilometara reka i staništa uz njih biće zaštićeno kroz ovu prekograničnu saradnju.