Nauka
Sada čitate
Glasna muzika i gubitak sluha kod dece

Nedavna studija koju je sproveo Univerzitetski medicinski centar Erazmus u Roterdamu pokazala je da su deca koja vole da slušaju muziku sa prenosnih uređaja (pametnih telefona ili tableta) pomoću slušalica izložena sve većem riziku da izgube sluh.

Naučnici predvođeni dr Karlijin Lekler proučavali su rezultate testiranja sluha kod 3316 dece uzrasta od 9 do 11 godina, a njihove roditelje su anketirali o pritužbama dece na sluh, o tome koliko često upotrebljavaju slušalice, kao i koliko glasno slušaju muziku.

Utvrđeno je da kod 443 deteta (14% ispitanih) postoje neke teškoće sa visokim frekvencijama. Gubitak sluha za visoke frekvencije, naročito kod mladih, povezan je upravo s izloženošću buci.

Bez obzira na učestalost korišćenja slušalica ili jačinu muzike, deca koja su samo jedan ili dva dana u toku nedelje upotrebljavala prenosne uređaje za slušanje imala su više nego dva puta veće izglede da dožive gubitak sluha od one dece koja nisu upotrebljavala te uređaje.

Od djece obuhvaćene studijom njih 1244 (40%) nikada nije upotrebljavalo prenosne uređaje za slušanje muzike, 19% ih je koristilo jednom ili dva puta nedeljno, a oko 8% ih je koristilo barem tri puta nedeljno. Većina dece nije imala nikakvih simptoma vezanih za gubitak sluha. Čak i kod dece koja su izgubila sluh za visoke frekvencije, samo 7% njih je navelo da simptome ima “ponekad” ili “često”.

Znanstvenici napominju i mogućnost da su neka mlađa deca možda izgubila sluh za visoke frekvencije zbog hroničnih upala uha.

Uprkos ogranjima studije rezultati sugerišu da bi roditelji morali da bolje paze kako njihova deca koriste slušalice”, smatra Kevin Frank sa medicinskog fakulteta Harvard u Bostonu. “Roditelji bi morali da ograniče vreme korišćenja. Muzika je svakako preglasna ako je roditelji, i pored slušalica, mogu čuti u prostoriji”.

Studija je objavljena u časopisu JAMA Otolaryngology-Head and Neck Surgery.

O autoru
TajmLajn