Video magazin
Sada čitate
HTC 10: Desetka kao prvi izbor

Prethodne dve nedelje imali smo priliku da isprobamo najnoviji telefon kompanije HTC. Za desetku ste verovatno već čuli, a naš glavni utisak nakon ove dve nedelje je da ćemo se teškog srca rastati od ovog telefona. Na HTC 10 se zaista lako naviknete, na vrhunski izrađeno metalno telo koje savršeno leži u ruci, na veoma dobar ekran kojem ni najjače Sunce ne predstavlja problem, na odlične performanse i prostranu memoriju, brze i kvalitetne kamere sa optičkom stabilizacijom slike, ali i brz i nepretenciozan korisnički interfejs koji vam pomaže da namestite sve onako kako vama odgovara, a pri tome vas ne guši besmislenim aplikacijama i opcijama.

Sve ono što se danas zaista očekuje od telefona je na svom mestu – zvuk, slika, fotografije, video, povezivanje, bezbednost…i sve je izvedeno vrhunski. Desetka predstavlja kulminaciju One familije i ko je pažljivije pratio njen razvoj uočiće dosta poznatih stvari koje su se pojavljivale na prethodnim modelima – uzmimo samo na primer Ultrapixel kameru na koju je HTC bio ponosan u trenutku kada ju je predstavio, ali kojoj su zamerali da ima premalu rezoluciju. I šta se desilo, desetka je dobila ne jednu, već dve Ultrapixel kamere.

Glavna kamera na zadnjoj strani telefona sada ima 12 miliona piksela, aktivira se za manje od jedne sekunde, a brzi laserski autofokus gotovo trenutno hvata ono što je važno u kadru. I takozvana selfi kamera je izvedena u Ultrapixel varijanti, a poseduje senzor rezolucije 5 megapiksela koji može da snimi i veoma kvalitetan Full HD video. Obe kamere odlikuje otvor blende od 1.8 što je zaista sjajna stvar jer i u slabije osvetljenom ambijentu se dobijaju odlične fotke bez potrebe da ih dodatno pegla softver. I na kraju obe kamere imaju i optičku stabilizaciju slike što je zaista hvale vredan dodatak. Inače, glavna kamera pored fotografija od 12 megapiksela i to čak i u RAW formatu, može da uhvati i video u 4K rezoluciji, a posebnu poslasticu predstavlja snimanje zvuka u 256 bitnom kvalitetu.