Nauka
Sada čitate
Još jedan istorijski uspeh za srpsku nauku
Sadržaji

Grupa istraživača sa Univerziteta u Novom Sadu po prvi put u našoj zemlji osvojila sredstva Teaming projekta, zahvaljujući čemu će Srbija dobiti novu istraživačku instituciju.

Nakon izuzetnog uspeha Sofije Stefanović, koja je osvojila prvi ERC grant među srpskim naučnicima, iz Brisela je stigla vest da je Srbija dobila i prvi Teaming projekat. Profesorka sa Univerziteta u Novom Sadu Vesna Bengin-Crnojević i profesor Vladimir Crnojević, koji su ujedno i osnivači istraživačkog centra BioSense, šefovi su ovog projekta.

Pet međunarodnih institucija, na čelu sa Univerzitetom u Novom Sadu, dobili su zeleno svetlo od Evropske komisije za izradu biznis plana savremenog naučnog centra, čija izgradnja bi mogla početi sledeće godine u Novom Sadu, u okviru evropskog programa finansiranja Teaming.

Projekat pod nazivom ANTARES (skr. Centre of Excellence for Advanced Technologies in Sustainable Agriculture and Food Security) ima za cilj da postojeći BioSense centar na Univerzitetu u Novom Sadu pretvori u Evropski centar izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede i bezbednosti hrane.

Šefovi ovog projekta su profesorka Vesna Bengin-Crnojević i profesor Vladimir Crnojević sa Univerziteta u Novom Sadu, koji su ujedno i osnivači istraživačkog centra BioSense. Njihov tim u prvoj fazi izraditi biznis plan, da bi potom pokušali da osvoje i sredstva za izgradnju. Predviđeni budžet projekta u prvoj fazi je 433.720 evra, a u drugoj čak 29 miliona evra.

ANTARES predviđa dugoročnu i uzajamno korisnu stratešku saradnju, kako bi region krenuo put inovativnog napretka”, navodi se u predlogu projekta. Pored novosadskog centra BioSense, partneri na projektu su DLO (Stichting Dienst Landbouwkundig Onderzoek) iz Holandije i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Kako bi se saznalo više detalja o ovom uspehu domaće nauke, Centar za promociju nauke u saradnji sa Ministarstvom i centrom BioSense organizuje predstavljanje projekta ANTARES u okviru ovonedeljenog programa Horizont četvrtkom. Predstavljanje se održava u novoj zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, u četvrtak, 5. februara.

Program Teaming je jedan od instrumenata novog evropskog programa finansiranja Horizont 2020. Projekat se odobrava i realizuje tokom dve faze. Najuspešnijim kandidatima iz prve faze odobravaju se sredstva u visini od 200.000 do 500.000 evra za izradu detaljnog biznis plana, dok u okviru faze dva, osvajaju sredstva za osnivanje novog ili unapređivanje postojećeg naučnog centra. Sredstva za ovu fazu dodeljuju se u visini od 15 ili čak 20 miliona evra.

Centar za promociju nauke poziva sve zainteresovane da se detaljnije upoznaju sa projektom u okviru Horizonta četvrtkom, koji će se 5. februara u 15 časova u novoj zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

O autoru
TajmLajn